Отидете към основна версия

7 697 4

Колко качествено е строителството (ВИДЕО)

  • лондон-
  • великобритания-
  • пожар
Снимка: АР/БТА

Когато става дума за качеството на строителство на сгради най-често правим аналогия с българския пазар и смятаме, че на Запад ситуацията е коренно различна. Случилото се с Grenfell Tower обаче е повод да се замислим дали в действителност нивото на строителство е високо.

„Очевиден е фактът, че има занижени стандарти и пропуски при реновирането и поддръжката на жилищните сгради от периода след Втората световна война, и по-специално при сградите със социални жилища”, споделя в социалните медии арх. Ангел Захариев водещ проектант на високи сгради в България.

„Опаковането" на подобни сгради с евтини, неподходящи и опасни материали, с цел да изглеждат „по-добре" може да създаде голям риск за живота на техните обитатели, и за съжаление това се случи. „Облицовката на сградата с неподходящ композитен материал е довела до бързото разпространение на локалният пожар от един апартамент върху цялата сграда, обхващайки първо фасадата, а след това се е разпространявал отвън навътре към другите апартаменти”, коментира арх. Захариев.

Със сигурност трагедията в Лондон ще доведе до затягане на контрола върху пожарната безопасност и използваните материали в сградите в Европа. Много е важно сега в България да се направи спешна проверка на проектите за саниране, особено на високите жилищни сгради, смята архитектът.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини