Last news in Fakti

12 Юли, 2017 11:21 11 707 2

Всяко 10-то жилище в Лондон пустее

  • великобритания-
  • лондон-
  • жилища-
  • пустеещи
Всяко 10-то жилище в Лондон пустее - 1
Снимка: Shutterstock

Всяко 10-то жилище купено от инвеститор в Лондон седи празно. На пръв поглед това е доста странно, тъй като целта на придобиването е да се печели от отдаване под наем, но в действителност за предприемачите покупката на имот е преди всичко „складиране” на едни пари в недвижимости. Поне половината от тях не разчитат да печелят от рента, а да препродадат имотите след време, когато стойността им ще е по-висока.

Подобна ситуация се наблюдава в цяла Великобритания. „Апартаменти, дори цели сгради, пустеят в продължение на две-три години, след което ги продават на по-висока цена без въобще да си ги пипнали”, обясняват местни брокери.

Изследване проведено преди няколко месеца показва, че във Великобритания броят на тези пустеещи имоти е 200 000. От тях 20 000 се намират в Лондон. Градът продължава да привлича инвеститори с високите цени на имотите, които се предлагат в него. За последните години средната цена на апартамент е нараснала от 260 000 USD на почти 800 000 USD. „Регистрираният брой пустеещи имоти може да се окаже само върхът на айсберга. Инвеститорите са готови да плащат данъци все едно имотите се отдават под наем, тъй като прогнозираната печалба от бъдещата продажба се очаква да е по-висока от месечните разходи”, обяснява Алекс Гослинг, изпълнителен директор на HouseSimple.com. Така имотът е регистрират като нает, но в действителност е свободен за доста дълъг период от време. „Смятаме, че Лондон е единствения град, който се натъква на подобно явление, но е напълно възможно подобна ситуация да има и в други части на Острова”, допълва Гослинг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    20 2 Отговор
    Като ви пуснат няколко камикадзета още, и цените ще паднат много бързо алчни ненаяли се нещастни световни изедници такива. Искате целия свят да ви целува з-ка , но всъщност сте едно тотално деградирало и хибридизирано общество, което вече не може дори да има здраво поколение. Само си поддържате изкуствено жалкият висок стандарт за сметка на останалия свят.
  • 2 брокера

    10 1 Отговор
    То и у нас е така. В София необитаваните жилища са доста над 10%, а в по-малките градове процента е много по-голям. Хората държат празни имоти за продажба с цел печалба, но при тези цени купувачите се оттеглиха. Сега който може продава, защото се очаква постепенно стабилизиране на цените, а след 2018та дори спад, поради високата активност на строителите. На места се застрояват цели квартали и когато тези нови имоти излязат на пазара много от собствениците ще осъзнаят, че никой няма да иска да си купи апартамент в сграда, която тепърва трябва да се санира, да се прави основен ремонт, да търси място за паркиране през 5 пресечки и тнт. Друг проблем са и съседите - при старото строителство опита да се оправи покрива или асансьора, да се сложи нова врата, да се сменят стълбищните прозорци и тнт много често се оказва загубена кауза. Новите сгради предлагат тези неща на готово, но там пък е проблем по-малката реална квадратура на апартамента. Всеки си има глава на раменете и решава.