Отидете към основна версия

5 628 20

Имотният пазар се върна на нива от 2003-а

  • сащ-
  • криза-
  • имоти-
  • цени

Пазарът на недвижими имоти в САЩ се върна на нива от 2003 г. През тази година се отчита поевтиняване от 3.9%. Според индекса Case-Schiller Home Price Index, печалбата от придобиване на имот за последните осем години е нулева.

Лас Вегас, Феникс и Антанта са градовете с най-силно поевтиняване. Жилищата във Феникс се продават на нива от 2000 г., а в Лас Вегас и Атланта имоти се продават на нива от края на миналия век.

Добрата новина е, че подобна плачевна ситуация не се наблюдава във всички щати. Напротив, в някои от тях дори се отчита ръст, което е още едно доказателство, че процесът на сегментиране продължава. Така например, в окръг Вашингтон средната цена на квадратен метър жилищна площ е значително по-висока от тази за повечето райони на страната. Възстановяване на пазара се наблюдава и в Детройт, което даде възможност на собствениците да компенсират част от загубите натрупани през последните години.

Банките се опитват да привличат нови кредитополучатели с минимално самоучастие от страна на клиента и ниски лихви по ипотечните заеми. Въпреки това търсенето на жилища остава ниско, а на пазара непрекъснато излизат нови обекти.

Експерти отбелязват, че цените на жилищата са съпоставими с тези от 2003 г., а възможността хората да си намерят работа на ново място е минимална. Това води до по-малко миграция на населението, което също влияе отрицателно върху търсенето.

Анализаторите остават скептични относно бъдещето: докато цените на имотите не се стабилизират и не започнат да се повишават, икономически подем в САЩ е малко вероятен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини