Last news in Fakti

14 Декември, 2011 11:21 5 625 20

Имотният пазар се върна на нива от 2003-а

  • сащ-
  • криза-
  • имоти-
  • цени

Пазарът на недвижими имоти в САЩ се върна на нива от 2003 г. През тази година се отчита поевтиняване от 3.9%. Според индекса Case-Schiller Home Price Index, печалбата от придобиване на имот за последните осем години е нулева.

Лас Вегас, Феникс и Антанта са градовете с най-силно поевтиняване. Жилищата във Феникс се продават на нива от 2000 г., а в Лас Вегас и Атланта имоти се продават на нива от края на миналия век.

Добрата новина е, че подобна плачевна ситуация не се наблюдава във всички щати. Напротив, в някои от тях дори се отчита ръст, което е още едно доказателство, че процесът на сегментиране продължава. Така например, в окръг Вашингтон средната цена на квадратен метър жилищна площ е значително по-висока от тази за повечето райони на страната. Възстановяване на пазара се наблюдава и в Детройт, което даде възможност на собствениците да компенсират част от загубите натрупани през последните години.

Банките се опитват да привличат нови кредитополучатели с минимално самоучастие от страна на клиента и ниски лихви по ипотечните заеми. Въпреки това търсенето на жилища остава ниско, а на пазара непрекъснато излизат нови обекти.

Експерти отбелязват, че цените на жилищата са съпоставими с тези от 2003 г., а възможността хората да си намерят работа на ново място е минимална. Това води до по-малко миграция на населението, което също влияе отрицателно върху търсенето.

Анализаторите остават скептични относно бъдещето: докато цените на имотите не се стабилизират и не започнат да се повишават, икономически подем в САЩ е малко вероятен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 varna

    0 0 Отговор
    Анализаторите остават скептични относно бъдещето: докато цените на имотите не се стабилизират и не започнат да се повишават, икономически подем в САЩ е малко вероятен.

    същото се отнася за българия.
  • 2 ZA NAS

    1 0 Отговор
    За България това не се отнася. Тук цените са още от 2009 г. Въпреки огромния брой жилища които стоят празни и въпреки намаляващото население. Просто какво ще стане с тези многобройни жилища не ни е ясно. СРИВЪТ ТУК ПРЕДСТОИ.... :)
  • 3 Така е

    1 0 Отговор
    Така е прав си срива за вас предстои много си прав тепърва предстои.
  • 4 Хуберт

    1 0 Отговор
    Българинът никога не е имал далновиден поглед нито върху икономическата нито върху политическата ситуация по света и затова си пати. Наблюдавам какви огромни загуби трупат пустеещи с години имоти било то за продажба било то под наем. Алчните продавачи нито искат да си актуализират цените за продажба нито дават адекватни наеми. И в крайна сметка пак ще ги продадат на много по-ниска от желаната им цена, но със загуби от печалбата и от пропуснатите ползи на тези пари - замразени в тухли и бетон. Но затова сме си на дереджето , което всеки вижда.
  • 5 bubblehead

    0 1 Отговор
    Кой срив бе другари тоя койтo идва след 45%-ния спад ли!? Ами чакайте и нека силата да е с вас... ха-ха-ха!
  • 6 Reality

    1 0 Отговор
    Бъбълчо като се върнат цените на нива 2003 та тогава ще можеш да се чудиш какъв срив.Защото да увеличиш цената 5 пъти а после да върнеш с 20% не е намаление.Тези неща в България много ги обичаме особено по празниците.Всички търговци пишат на витрините голямо намаление а после се оказва че цените даже са по високи от тези през другото време.
    Ако не са толкова алчни продавачите могат и на цена 300 евро на квадрат да не са на загуба.Но пуста лакомия ще ги държи до последно докато не потънат заедно с тухлите и бетона в които са се вкопчили.
  • 7 neutralen

    1 0 Отговор
    Който е луд да купува, разходите възлизат на 300евро кв.м. за ниво шпакловка и замазка....вие пазарете по 900 и ми говорете за 45% спад....а продава4ите да предлагат .... тяхна си работа....вие си решете дали да купувате ....и какво купувате.....
  • 8 bubblehead

    0 1 Отговор
    Reality имай едно наум какво си пожелаваш защотo цените на имотите вървят заедно със заплатите . Та ако си навит на по ниски цени трябва да си навит и на по- ниски заплати ама имай предвид многo по ниски заплати, абе ей като през 2003 ... кво ще кажеш става ли? Не става нали и аз туй мисля. Ха-ха-ха! Отново да преговорим през 2003 средната заплата беше 250 лева през 2011 се очертава като 700 лева. Цените на имотите какво да останат същите ли? Не става мой човек не става яко не го знаете това ще го учите по трудния начин, най-заклетите вежди. Връщаме ли се назад със цените, а с заплатите ? Изобщо блазя им на тия продавачи дето се навиват да играят тая игра "едно напред едно назад", направо блазя им! Нека силата да е и със теб! Ха-ха-ха!
  • 9 Мечтателите са повече от китайците

    0 1 Отговор
    RE : @8
    -----------------

    Защо продължаваш да спориш с Радио ???

    нима не рзбра , че българинът е с малко разум - никой не иска да Разсъждава - всеки чака да му кажат печелившите числа !

    Кой ще се замисли върху публикации като ТАЗИ ????

    http://profit.bg/news/Udar-po-zhilishtniya-pazar-sus-zakon/nid-86192.html
    -------

    Кой ще се замисли ЗАЩО постоянно намаляват лихвите по депозитите ??

    Кой от твоите опоненти знае поговорката : " Няма безплатна софра" или "никой не е спечелил срещу Банка" ???

    № 2 правилно отбелязва,че от 2009 цените почнти не са мръднали надолу ...........

    Банките Нямат интерес от обезценка - Купувачите нямат думата - Купуват това което се продава на цената на която се продава !

    Остави ги да се убедят сами в собствената си глупост - не им "помагай"
  • 10 оцеола

    1 1 Отговор
    Който има пари си купува, който няма си мечтае,мечтае и накрая отива в банката и там му сбъдват мечтите.
    Хау!
  • 11 омръзна ни чакането

    0 1 Отговор
    RE : Коментар № 10

    Да разбирам ли,че сега трябва да се купува ?

    защото аз и съпруга ми чакахме през цялата криза-но не намерихме жилище - хем хубави / хем евтино
    май ще се окажат прави онези които твърдяха , че Няма нито вечен ръст , нито вечен спад .

    писна ми да сменяме квартири заради алчни хазяи - потрошихме покъщнината в чакане на изгодна зделка
  • 12 Коментар до #11:

    2 1 Отговор
    Коментар до #11:
    ---------
    май само ни лъжат - ту с демокрация,ту с вдигане стандарта на живот

    и на нас ни омръзна да очакваме това което се говореше от разни авторитетни икономисти по телевизията -

    че видите ли-банки щели да фалират , да разпродават на безценица....

    пълни глупости - банките пращят от пари , цените не падат....а ние си чакаме...........и си плащаме свободен наем..........

    вече се надяваме на чудо
  • 13 оцеола

    2 2 Отговор
    Индианска пословица:
    "Който чака далавера- сам пада в него"
    Хау!
  • 14 Иху аху

    0 1 Отговор
    Каубойска - "Не е будала...който си слага огромна надценка!
  • 15 Ганчо

    2 0 Отговор
    Килипира е важен.Цените ше падат.Щом евреите чакат и аз ше чакам.
  • 16 ЧСИ

    0 0 Отговор
    Влезте в сайта ни,и ще видите колко много имоти се продават на втора продан,и пак остават непродадени,независимо от ниските цени.Купувайте чрез нас,иначе ще попаднете в лапите ни,и тогава няма спасение.
  • 17 съвет

    0 0 Отговор
    Слушайте балонените експерти много ще прокопсате.Купуването на имот сега както и преди 2 години е чиста загуба.Банките с последни усилия задържат нивата за да изстискат и последните пари на наивниците.Опитват се да да намалят лихвите по депозитите но и това не действа както виждате.
    Имаше няколко умника в този форум които миналат година предсказваха неминуем ръст през 2011.Еми годината мина и има СПАД.Който купи имот през 2008 ма вече е загубил поне 30% от парите си набутани в него.
    Правете си сметка защото веднъж взет заем от банка те превръща в крепостен за цял живот.
    Много хора плачат сега и са клиенти на съдия изпълнител но това никой няма да ви го каже когато ви пробутват поредния коптор строен с най некачествени материали от пишман строители.
  • 18 съвет-2

    0 0 Отговор
    Колегата под мен е прав.Само добавям,че панелните коптори паднаха с поне 50%,а не с 30%.Спада ще продължава с пълна сила.Не се връзвайте на банките.Каквото и да стане,ако парите са си ваши,само ще се набутате,но няма да сте роби за цял живот.
  • 19 оцеола

    0 0 Отговор
    Дето се вика, колегите и под мен и над мен- все са прави!
  • 20 eeeeeeeee

    0 0 Отговор
    Всичко е една голяма глупост в тази държава„;;;;