Отидете към основна версия

14 526 12

Мегаполис може да изчезне за минута

  • истанбул-
  • турция-
  • земетресение-
  • имоти

Истанбул е градът, който през последните години е магнит за чуждестранните инвеститори, решили да вложат парите си в недвижими имоти. Най-известната туристическа дестинация неотлъчно е в ТОП 10 на градовете, в които цените на жилищата растат с бързи темпове. Лек краткотраен отлив имаше само за няколко месеца след опита за преврат през лятото на 2016 г. Днес ситуацията е повече от добра. Отчита се 65% ръст в сделките с чужденци през юли тази година в сравнение със същия месец на миналата, което е доказателство за възвърнатото доверие от страна чуждестранните предприемачи. Цените не растат с двуцифрени темпове, но темпът на ръст е добър – между 5% и 7% на годишна база.

Природните явления обаче не трябва да се подценяват. Анализатори са категорични, че те пряко и силно влияят върху цените на недвижимите имоти и то за дълго време напред. Ако зад океана страдат от урагани като „Харви” „Ирма”, то в Европа това са земетресенията. Едно от най-разрушителните в най-новата история е това в Турция от 17 август 1999 г. с магнитут 7.4 по Рихтер. Резултатът беше 17 480 жертви и стотици хиляди разрушени имоти. Дали обаче строителите в южната ни съседка са си взели поука от тази катастрофа? Вероятно не, ако се вземат под внимание думите на Мехмет Йозхасеки, министър на околната и среда и градоустройство, че при силно земетресение близо 600 000 сгради ще бъдат изравнени със земята. И това е въпреки предприетите от властите мерки за намаляване на щетите от подобно природно бедствие.

Сеизмолозите не веднъж през последните години предупреждават, че в района около Мраморно море, се очаква мощен земен трус с магнитут около 7 степен по скалата на Рихтер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини