Отидете към основна версия

1 807 7

Повече информация в кадастралните карти

  • кадастър-
  • геодезия-
  • данни-
  • йовев
Снимка: Shutterstock

Необходимо е колкото се може по-скоро да започне изработването на нова едромащабна цифрова топографска карта в мащаб 1:5000. Една от причините за спешността за това е, че сегашните карти са с актуалност от 1985 г.

„Създадената кадастрална карта ще се надгражда с така наречените специализирани данни и карти. Досега специализирани карти са изработени само за зоните и обектите по черноморското крайбрежие – охранителните зони А и Б и на обектите в имотите – публична държавна и общинска собственост”, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев по време на международна конференция в областта на геоинформационните и пространствени технологии Inspire 21 – Дигитална България.

Необходимо е и изработването на множество други слоеве на специализираните карти, като например карти на т.нар. критична инфраструктура, свлачищни райони, води и водни басейни, карти, касаещи ограничения в ползването на имотите или инвестиционни намерения в тях. „Всичко това ще доведе до една пълна информационна система на кадастъра, на базата на която ще може да се взимат много по-информирани решения, както от инвеститорите, така и от кредитните и застрахователните институции, от данъчните власти и от приходните агенции“, каза Йовев.

От създаването на Агенцията по геодезия, картография и кадастър до сега са създадени кадастрални карти и кадастрални регистри за над 3 млн. хектара, представляващи около 25% от територията на страната. „С добавянето на картите на възстановената собственост, там където досега няма кадастрални карти, за урбанизираната територия този процент ще нарасне съществено – до 70-80%“, коментира заместник-министърът. Съществуващата досега информация е за над 8 милиона недвижими имоти, което е близо 40% от общия им брой в страната. „На практика са останали за довършване множество малки населени места с незначителен граждански оборот“, каза Йовев. Той беше категоричен, че този процес трябва да бъде ускорен и, ако е необходимо, да бъдат направени промени в някои нормативни документи чрез допускане на нови технологии и допустими точности, особено, когато се касае за махали, отдалечени селища и такива със затихващи функции.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини