ТЕМА: Всичко за кадастъра

Улесняват получаването на кадастрални услуги

Публикувана: 9 Август, 2017 19:47
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2188
Улесняват получаването на кадастрални услуги
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ

Службите по геодезия, картография и кадастър да не могат да изискват от заявители предоставяне на документи, за които има създадени регистри на държавната администрация или с тях се удостоверяват обстоятелства, които се съдържат в база данни на държавната администрация. Това предвижда публикуван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за предоставяне на услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри. В случай, че службата по геодезия, картография и кадастър не може да намери необходимите ѝ данни, тя ще изисква от заявителя да предостави информация, необходима за идентифициране на данните или документите в регистрите на държавната администрация.

Ще бъде облекчен и режимът за вписване на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра. За целта е изготвен проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 16 февруари 2001 г. за водене и съхраняване на регистъра на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра.

С промените отпада изискването лицата, които желаят да бъдат вписани в регистъра да прилагат към заявлението за вписване документи, които могат да бъдат получени от Агенцията по геодезия, картография и кадастър по служебен път, чрез достъп до регистри на държавната администрация.

За физическите лица и физическите лица – еднолични търговци, се въвежда алтернативна възможност, вместо свидетелство за съдимост на хартиен носител, да предоставят код на електронното свидетелство за съдимост. За едноличните търговци и за юридическите лица, отпада изискването да предоставят удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър, актуално удостоверение за данъчна регистрация, документ за регистрация в БУЛСТАТ и съдебно решение за регистрация на юридическото лице, с предмет на дейност съгласно чл. 17, ал. 1, т. 2 Закона за кадастъра и имотния регистър.

За да не се препятства вписването в регистъра на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра са предвидени правни норми, съгласно които документи или данни да бъдат изисквани от заявителя само ако не се съдържат в регистри на държавната администрация или поради обективни причини не могат да бъдат получени по служебен път.

За привеждане в съответствие на текстовете на наредбата с актуалните наименования на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на регионалните й служби, старите наименования са актуализирани, т.е. отпадат имената като „Агенция по кадастъра“, „Агенцията по кадастъра“, „службата по кадастъра“, „служба по кадастъра“.

С промените понятието „молба“ също отпада и се заменя със „заявление.“

Предложените промени в нормативната уредба са част от приоритетите на правителството за намаляване на административната и регулаторната тежест върху гражданите и бизнеса.

Проектите на наредбите могат да бъдат намерени на интернет страницата на МРРБ в секцията „Проекти на нормативни актове“ и на Портала за обществени консултации.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Лиляна Павлова
Регионалният министър Лиляна Павлова коментира ремонта на тунел Витиня
Облицовката от бетон е без арматура, явно е във вилите."

Още бисери