ТЕМА: Всичко за кадастъра

Улесняват получаването на кадастрални услуги

Публикувана: 9 Август, 2017 19:47
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1928
Улесняват получаването на кадастрални услуги
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ

Службите по геодезия, картография и кадастър да не могат да изискват от заявители предоставяне на документи, за които има създадени регистри на държавната администрация или с тях се удостоверяват обстоятелства, които се съдържат в база данни на държавната администрация. Това предвижда публикуван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за предоставяне на услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри. В случай, че службата по геодезия, картография и кадастър не може да намери необходимите ѝ данни, тя ще изисква от заявителя да предостави информация, необходима за идентифициране на данните или документите в регистрите на държавната администрация.

Ще бъде облекчен и режимът за вписване на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра. За целта е изготвен проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 16 февруари 2001 г. за водене и съхраняване на регистъра на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра.

С промените отпада изискването лицата, които желаят да бъдат вписани в регистъра да прилагат към заявлението за вписване документи, които могат да бъдат получени от Агенцията по геодезия, картография и кадастър по служебен път, чрез достъп до регистри на държавната администрация.

За физическите лица и физическите лица – еднолични търговци, се въвежда алтернативна възможност, вместо свидетелство за съдимост на хартиен носител, да предоставят код на електронното свидетелство за съдимост. За едноличните търговци и за юридическите лица, отпада изискването да предоставят удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър, актуално удостоверение за данъчна регистрация, документ за регистрация в БУЛСТАТ и съдебно решение за регистрация на юридическото лице, с предмет на дейност съгласно чл. 17, ал. 1, т. 2 Закона за кадастъра и имотния регистър.

За да не се препятства вписването в регистъра на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра са предвидени правни норми, съгласно които документи или данни да бъдат изисквани от заявителя само ако не се съдържат в регистри на държавната администрация или поради обективни причини не могат да бъдат получени по служебен път.

За привеждане в съответствие на текстовете на наредбата с актуалните наименования на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на регионалните й служби, старите наименования са актуализирани, т.е. отпадат имената като „Агенция по кадастъра“, „Агенцията по кадастъра“, „службата по кадастъра“, „служба по кадастъра“.

С промените понятието „молба“ също отпада и се заменя със „заявление.“

Предложените промени в нормативната уредба са част от приоритетите на правителството за намаляване на административната и регулаторната тежест върху гражданите и бизнеса.

Проектите на наредбите могат да бъдат намерени на интернет страницата на МРРБ в секцията „Проекти на нормативни актове“ и на Портала за обществени консултации.

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Ловци на бисери
Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин към руския министър на здравеопазването Вероника Скворцова по повод на вируса Зика
Там някаква гадост се придвижва от Латинска Америка, вирус някакъв. Комарите го разнасят. Естествено няма да прелетят през океана, но заразени хора могат да прелетят и прелитат"

Още бисери