15 Ноември, 2017 22:06 1 792 7

Повече информация в кадастралните карти

  • кадастър-
  • геодезия-
  • данни-
  • йовев
Повече информация в кадастралните карти - 1
Снимка: Shutterstock

Необходимо е колкото се може по-скоро да започне изработването на нова едромащабна цифрова топографска карта в мащаб 1:5000. Една от причините за спешността за това е, че сегашните карти са с актуалност от 1985 г.

„Създадената кадастрална карта ще се надгражда с така наречените специализирани данни и карти. Досега специализирани карти са изработени само за зоните и обектите по черноморското крайбрежие – охранителните зони А и Б и на обектите в имотите – публична държавна и общинска собственост”, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев по време на международна конференция в областта на геоинформационните и пространствени технологии Inspire 21 – Дигитална България.

Необходимо е и изработването на множество други слоеве на специализираните карти, като например карти на т.нар. критична инфраструктура, свлачищни райони, води и водни басейни, карти, касаещи ограничения в ползването на имотите или инвестиционни намерения в тях. „Всичко това ще доведе до една пълна информационна система на кадастъра, на базата на която ще може да се взимат много по-информирани решения, както от инвеститорите, така и от кредитните и застрахователните институции, от данъчните власти и от приходните агенции“, каза Йовев.

От създаването на Агенцията по геодезия, картография и кадастър до сега са създадени кадастрални карти и кадастрални регистри за над 3 млн. хектара, представляващи около 25% от територията на страната. „С добавянето на картите на възстановената собственост, там където досега няма кадастрални карти, за урбанизираната територия този процент ще нарасне съществено – до 70-80%“, коментира заместник-министърът. Съществуващата досега информация е за над 8 милиона недвижими имоти, което е близо 40% от общия им брой в страната. „На практика са останали за довършване множество малки населени места с незначителен граждански оборот“, каза Йовев. Той беше категоричен, че този процес трябва да бъде ускорен и, ако е необходимо, да бъдат направени промени в някои нормативни документи чрез допускане на нови технологии и допустими точности, особено, когато се касае за махали, отдалечени селища и такива със затихващи функции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    7 1 Отговор
    Интересно колко грешки ще допуснат при новата карта:)
  • 2 Гроб за ГЕРБ

    4 2 Отговор
    Очертава се нова лапачка за землемерите.

    Коментиран от #4

  • 3 ТИМ Варна вече имат готова карта

    1 2 Отговор
    И какво и имаше на сегашната, дето е с мащаб 1:150 000 ??
  • 4 НЕразбирач

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гроб за ГЕРБ":

    Личи си, че нищо не разбираш, ама държиш да си кажеш твоето!
    Не, че в определени отношения не може да се счете, че имаш право, но ей така да се говори "на едро" и опростявайки нещата...
    Да обясня малко - точно защото още след "промените" и идването на "демокрацията" ВИНАГИ Е ПЕСТЕНО от разходите за действителни преки измервания - точно затова ще се задават въпроси като тоя в коментар 1! Затова тогава разработените карти на възстановената собственост, например, са пълни с груби неточности, които най-добре личат точно по черноморието, където има ниви, възстановени на хората "половината попадащи в морето". Който е малко по-буден, знае за какво говоря! Другите или да питат, или да си траят!

    Коментиран от #5

  • 5 Другите

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "НЕразбирач":

    Това какво значи, нова реституция ли? Тази плоча се излуша и от двете страни за 28г всичко приключи отдавна. Нивите ги продадоха, купиха си БМВта, потрошиха ги съответно и сега к.во..пак отначало?

    Коментиран от #6

  • 6 НЕразбирач

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Другите":

    Отг: Създадените ГРЕШНИ карти на възстановената собственост и ползването им "директно наготово" за "кадастрални карти" ДИРЕКТНО пренася грешките в кад. картите...Така или иначе нямаме работеща съдебна система и прокуратура, които трябваше да разнищят много схеми, започвайки от Поземлените комисии - та, победителите са онези, които са се "уредили", другите духаме...И си играем със спорове от сорта "съседът на село твърди, че оградата ми е 20см в неговото"....А онея навремето - пак за да спестят от измервания, хванали и облетели и заснели фотограметрично селото и после долу-горе начертали комшийските граници, някои от тях обрасли и неясни, някои попадащи в сянка, спрямо часа на облитане...и ей такива ми ти...И така се почва...

    Коментиран от #7

  • 7 Другите

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "НЕразбирач":

    Така е, съгласен съм с теб. В съседна Румъния, обаче решиха този въпрос много по-лесно и евтино. Първо премахнаха закона за реституция, второ си взеха чужда фирма не румънска, която им направи цялостно заснемане и трето там достъпът до кадастъра е абсолютно безплатен и свободен. Имат и опция за обновяване, която не са ползвали още защото системата си действа безотказно.