Отидете към основна версия

52 641 51

Столицата на циганите милионери (СНИМКИ)

  • румъния-
  • бъзеску-
  • роми-
  • къщи

Малкото румънско градче Бъзеску, което се намира в близост до Букурещ, е известно с факта, че 35% от жителите му са роми. Неофициално то е известно като столицата на циганите милионери. И действително ако се разходите по улиците няма да видите нито една обикновена къща. Ако трябва да бъдат оценени всички 800 палата, то най-малкият е двуетажна къща с богата външност.

В Бъзеску цари многобразие на архитектурни стилове. Тук може да се види швейцарско шале и старинно имение, както и „строги” офисни варианти.

Заселването на почти всички цигани милионери в града започва след падането на режима Никале Чаушеску през 1989 г. Повечето жители са се занимавали с търговия на метал, контрабанда на цигари и други стоки на територията на Европа. Доходите им бързо нарастват.

Както често се случва, натрупаното богатство трябва да бъде изложено на показ. Част от него циганите инвестират в строителството на луксозни къщи. В къщата на най-богатия циганин в Бъзеску са вложени 55 килограма чисто злато.

Интересно е да се отбележи, че в къщите самите стопани не живеят. Те идват основно по празници. В тях се разполагат възрастните им родители, съпругите и децата им. Ромите обаче не се отказват от свинарниците и външните тоалетни. Последните трябва да са навън, тъй като ако са вътре, то те оскверняват дома.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини