Отидете към основна версия

3 486 3

Още подобрения в НДК (СНИМКИ)

  • ндк-
  • часовници-
  • omega
Снимки: М. Богданова ©

Обновяването на НДК продължава и след като в емблематичната сграда вече се провеждат заседанията от европейското председателство. Часовниците са от световно известната марка Omega, които се ползват и по време на лятната и зимна Олимпиади. Те са и част от автентичния интериор на Двореца, поставени още през 1981 г. , когато е пусната в експлоатация сградата. Интересно е да се отбележи, че са единствените електронни часовници от този вид в Източна Европа.

Двата стенни часовника в Централно фоайе на НДК с марка Omega – част от автентичния интериор на сградата – са възстановени и работят отново. Така публиката на многобройните концертни и културни прояви в Двореца, както и делегатите от Българското председателство на Съвета на ЕС ще имат представа за точното време до началото на дадено събитие, концерт или спектакъл. Това са единствените електронни часовници от този вид в Източна Европа, запазени до днес. Те са поставени там през 1981 г. при построяването на сградата и са подарък от компанията – производител на едни от най-популярните марки часовници в света.

„Това е част от Швейцария тук вътре в НДК. Знаем, че управлението на времето е много важно и това е важна част от участието на Швейцария в успешното Председателство на България на Съвета на Европейския съюз”, каза Н.Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария в България.

Четири от часовниците са поставени в Зала 3, в която се провеждат основните заседания на Председателството, а два от тях ще показват времето в Зала 6, където е разположен международният пресцентър на Председателството. Часовниците са настроени на брюкселско и българско време.

Часовниците от малката Omega са част от автентичната часовникова система на НДК, която включва 120 машини в цялата сграда. Много от нефункциониращите часовници бяха подменени с нови по време на ремонтните дейности. Те са с вградена GPS система и се сверяват по Гринуич. Част от механичните отчитат освен точното време, също и дата, както и ден от седмицата. Всички те се управляват от т.нар. часовници-майки, които се намират в специално помещение в Двореца и са под постоянно наблюдение. Любопитно е да се отбележи, че НДК има щатна длъжност „часовникар”.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Зала без аналог (СНИМКИ)

    Ремонтът на НДК струва 45 млн. лв. От тях 12 млн. лв. са били дадени за системата за сигурност. Това стана ясно по време на днешната обиколка на минис ...
    18.12.2017
    2 889
    6
  • 30% от НДК няма да бъде ремонтиран (СНИМКИ)

    Една трета от Националния дворец на културата (НДК), който е с разгъната застроена площ от 123 000 кв.м., няма да бъде ремонтиран. Причината е, че въп ...
    17.10.2017
    3 959
    7