Отидете към основна версия

38 020 15

Руските олигарси – без имоти във Великобритания

  • великобритания-
  • имоти-
  • руснаци-
  • изземване

Британският парламент може да задължи приближените на руския президент Владимир Путин да докажат откъде са придобили парите, с които са купили имоти на Острова. Членовете на Камарата на общините към британския парламент искат чуждестранните политически граждани (politically exposed persons) да разкрият произхода на парите, с които са си купили имоти в страната, пише британският The Guardian.

Призивите са отправени най-вече към руските граждани и са предизвикани от отравянето на бившия 66-годишен руски шпионин с убежище във Великобритания Сергей Скрипал и дъщеря му.

Според лидера на Либералдемократическата партия, британският съд може да задължи тези собственици на имоти да докажат произхода на средствата си. В противен случаи недвижимостта може да бъде конфискувана. „Премиерът на Великобритания трябва да поиска от олигарсите, които очевидно може да считаме за влиятелни политически лица, да обяснят в писмена форма и да предоставят подробна информация как са спечелили парите. Ако отговорът не бъде достатъчно откровен или задоволителен, властите незабавно трябва да им отнемат активите”, смятат Винс Кейбъл, лидер на Либералдемократическата партия, а преди това министър на търговията.

По последна информацията, имотите на политически обвързаните руснаци във Великобритания възлизат на 1.53 млрд. USD. Преобладаващата част от тях се намират в Лондон. Реалната сума може да е значително по-голяма, тъй като много имоти са купени през офшорни фирми.

В публикацията на The Guardian се упоменава името на първия вицепремиер на Русия Игор Шувалов, който има два апартамента в луксозен квартал на британската столица, недалеч от сградата на Министерството на отбраната на Великобритания. Имотите са на стойност 11.4 млн. паунда и са купени през 2014 г. от компания, която по думите на руския опозиционер Алексей Навални, е собственост на Шувалов. Декларираните доходи на вицепремиера за въпросната година са 112 000 паунда.

През 2017 г. британските власти постановиха, че имената на крайните притежатели на недвижими имоти на територията на Великобритания, купени чрез офшорни фирми, трябва да бъдат разкрити до 2021 г. Сега представители на Лейбъристката партия искат промяната да влезе в сила по-рано.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини