20 Март, 2018 09:43 37 991 15

Руските олигарси – без имоти във Великобритания

  • великобритания-
  • имоти-
  • руснаци-
  • изземване

Британският парламент може да задължи приближените на руския президент Владимир Путин да докажат откъде са придобили парите, с които са купили имоти на Острова. Членовете на Камарата на общините към британския парламент искат чуждестранните политически граждани (politically exposed persons) да разкрият произхода на парите, с които са си купили имоти в страната, пише британският The Guardian.

Призивите са отправени най-вече към руските граждани и са предизвикани от отравянето на бившия 66-годишен руски шпионин с убежище във Великобритания Сергей Скрипал и дъщеря му.

Според лидера на Либералдемократическата партия, британският съд може да задължи тези собственици на имоти да докажат произхода на средствата си. В противен случаи недвижимостта може да бъде конфискувана. „Премиерът на Великобритания трябва да поиска от олигарсите, които очевидно може да считаме за влиятелни политически лица, да обяснят в писмена форма и да предоставят подробна информация как са спечелили парите. Ако отговорът не бъде достатъчно откровен или задоволителен, властите незабавно трябва да им отнемат активите”, смятат Винс Кейбъл, лидер на Либералдемократическата партия, а преди това министър на търговията.

По последна информацията, имотите на политически обвързаните руснаци във Великобритания възлизат на 1.53 млрд. USD. Преобладаващата част от тях се намират в Лондон. Реалната сума може да е значително по-голяма, тъй като много имоти са купени през офшорни фирми.

В публикацията на The Guardian се упоменава името на първия вицепремиер на Русия Игор Шувалов, който има два апартамента в луксозен квартал на британската столица, недалеч от сградата на Министерството на отбраната на Великобритания. Имотите са на стойност 11.4 млн. паунда и са купени през 2014 г. от компания, която по думите на руския опозиционер Алексей Навални, е собственост на Шувалов. Декларираните доходи на вицепремиера за въпросната година са 112 000 паунда.

През 2017 г. британските власти постановиха, че имената на крайните притежатели на недвижими имоти на територията на Великобритания, купени чрез офшорни фирми, трябва да бъдат разкрити до 2021 г. Сега представители на Лейбъристката партия искат промяната да влезе в сила по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    13 30 Отговор
    Изправянето на асад и путин пред съда в Хага ще компенсира брекзит десетократно.
  • 2 БАЙ ГАН4О

    37 14 Отговор
    Ами ако се наложи англичаните да доказват доходите на кралицата и на самата държава.И това островче да не стане остров Крим,щото полуостров вече има

    Коментиран от #7, #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ХопТроп

    24 7 Отговор
    Да си дойдем на думата, кой има интерес от убийството на един отдавна използван предател. Интерес за около 1.53 млрд. USD????
  • 5 Мечти

    20 4 Отговор
    Ако го направят, това ще бъде най хубавото нещо. Изведнъж Англия става законова страна като Германия например, където няма и не може да има юдео£комунистически олигарси. Но как ще се откаже Англия от техните милиарди?
  • 6 Сънища

    22 2 Отговор
    Абрамович - обратно в Чукотка. Челси фалира и изпада в четвърта дивизия да цъка мачлета с Блякбърн и Лийдс. Ехх цветни сънища!!
  • 7 Англичанин

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ ГАН4О":

    И да не забравяме, Великобритания - държавата първа признала пиратството за законно ... стига 50% от спечеленото да се дава на кралицата ! )
  • 8 iQ-5

    15 3 Отговор
    На Тереза ня ма да и стигнат парите от руските олигарси за да плати Брекзита! Да измисли друг пладнешки грабеж тоя няма да сработи.
    Я гледай къде се крила измамницата а аз си мислех че е в Германия!
  • 9 Ревизоро

    11 9 Отговор
    Оппааа...къде бил ключа от бараката! Блилянтен ход на Путин. На цената на един предател сега имотния балон в UK ще се пръсне с гръм и трясък до дни като всички руски граждани, собственици на скромни апартаментчета до имения в UK скочат да ги продават на мига и да си спасяват капиталите обратно в Русия. Минимум 1.53 млрд долара ще се върнат в Русия в икономиката. Най-ухапани ще се окажат разни индийски и пакистански спекуланти на недвижими имоти, които инвестираха в покупка на "дървени бараки" за стотици хиляди паунда в околностите на Лондон и давах под наем на безумни цени на бедните източноевропейци, които и без това вече се прибират обратно. Отделно всички руски студенти по разни елитни университети в UK ще се завърнат обратно да си доучат в Москва. Загубите от приходи от такси за обучение, наеми и надуването на имотния балон ще е огромна за икономиката на UK

    Коментиран от #10

  • 10 хаха

    10 12 Отговор

    До коментар #9 от "Ревизоро":

    Ревизорче и като се събудиш - краката ти отвити. НАдай се мАжо на пияна жЕна е твоята. Ти не ги мисли англичаните. Путарашкин срещу тях да тича няма никога да ги стигне.
  • 11 ПЛАМЕН НОКОЛОВ ИВАНОВ

    5 11 Отговор
    Възторгът от победата на Путин означава възторг от политическата му линия. А тя доведе руснаците до изолация, потисничество и бедност. Високият резултат на Путин не променя фактите - Русия днес е страна, с която почти никой не иска да бъде приятел, руснаците са лишени от голяма част от гражданските и политическите си права, а резултатът от всичко това е намалена покупателна способност и повишен дял на бедните. Гордостта от „величието на Русия“ със сигурност печели избори, но още по-сигурно е, че не решава споменатите по-горе проблеми.
  • 12 ПЛАМЕН НИКОЛОВ ИВАНОВ

    5 1 Отговор
    Създател на „Новичок”: Създадох оръжие за масово избиване
    Вил Миразянов описва отровата, по която в миналото е работил
    Дата 19:15, 18.03.2018 коментара 0 коментара Прегледа 1007 прегледа Автор Автор: TrafficNews.bg

    Създател на „Новичок”: Създадох оръжие за масово избиване

    Оръжие за масово избиване на незащитени хора – по този начин руският експерт по бойните отровни вещества Вил Миразянов описва отровата „Новичок”, по която в миналото е работил и за която се смята, че е била използвана срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон. В ексклузивно интервю за „120 минути” живеещият в изгнание химик изрази мнение, че поразените от веществото никога няма да се възстановят.

    Той описа подробно начина на действие на „Новичок”, по трагична ирония на съдбата изпитан върху по-късно починал негов колега учен при лабораторен инцидент.

    „Постепенно стигнах до извода, че химическото оръжие не е отбранително оръжие за отбраната на страната. Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора – това оръжие има ужасно въздействие и, разбира се, затова усетих, че се занимавам с нещо престъпно”, подчерта Миразянов пред БТВ, който е бил арестуван след като разгласил информация за химическото оръжие.

    По думите му няма как терористи да се справят със синтезирането на новичока, а само Русия сред развитите държави притежава технология, която да позволява преноса на отровата в два отделни и слабо токсични компонента.
  • 13 Гостът

    12 0 Отговор
    Ами защо не проверят имотите и на нашите олигарси от къде са им парите.
  • 14 Голем смях

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ ГАН4О":

    И това островче има два пъти по-голяма икономика от голяяяяяяяяяямата Русия .И това островче има по-голям и модерен флот от голяяяяяяяяяямата Русия.И това островче също има ядрени ракети като голяяяяяяяяяямата Русия.И към това островче напира целия свят за разлика от голяяяяяяяяямата Русия.Това ако не е ирония на съдбата..Ама то да е само това островче,а то само щатът Ню Йорк има по-голяма икономика от голяяяяяяяяямата Русия.И голяяяяяяяямата Русия щяла да завладее света.....Да се смееш ли, да плачеш ли..

    Коментиран от #15

  • 15 наблегни

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Голем смях":

    Брутен вътрешен продукт (purchasing power parity) за 2017:
    Русия 4 трилиона долара
    Великобритания 2 трилиона и 800 милиарда долара
    Данни от Световната банка и МВФ.
    Ндей съ смя ми наблегни на реалните резултати! Наблегни!