Отидете към основна версия

1 548 6

България заплашена да бъде осъдена за царските имоти

  • симеон сакскобургготски-
  • имот-
  • цар-
  • царски имоти

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) даде срок на правителството до 13 септември да представи възраженията си или да потърси споразумение със Симеон Сакскобургготски по две от трите жалби във връзка с върнатите му и впоследствие повторно отнети имоти.

Това се разбира от пространното решение на ЕСПЧ, обявено днес на сайта на съда, и от съпътстващо приложение към решението.

Комуникирането от ЕСПЧ на двете жалби, тоест искането на становище от правителството и посочването на срок, означава, че съдът приема за допустими двете жалби и ще ги разглежда по същество. А според статистиката над 80 процента от случаите, в които съдът е поискал становище от съответната държава, делата приключват успешно за жалбоподателите, коментира адвокат Михаил Екимджиев, който води делата в Страсбург, цитиран от "Дневник".

До ЕСПЧ бяха отправени три жалби от Симеон Сакскобургготски - за мораториума на парламента от 2009 г., който забрани на царската фамилия да се разпорежда с реституираните имоти, за отказаната реституция на чифлика Кричим и за обявените за държавна собственост от съда хижи Саръгьол и Ситняково.

ЕСПЧ отхвърля като недопустима жалбата за Кричим, очевидно правейки разлика между отказана реституция и одържавяване на вече реституиран имот, каквито са хижите Саръгьол и Ситняково. Съдът отхвърля също вписаните като наследници царските братовчеди, на основание че те не са били въвеждани във владение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини