Last news in Fakti

11 Април, 2018 08:37 3 066 16

Изненадващо съдът в Страсбург ще се произнесе за царските имоти в четвъртък

  • царски имоти-
  • съд-
  • страсбург

Единствената информация досега за тези жалби беше от публичните изявления на бившия цар и неговите адвокати

Изненадващо съдът в Страсбург ще се произнесе за царските имоти в четвъртък - 1

Европейският съд по правата на човека в Страсбург съобщи, че на 12 април - четвъртък, ще обяви решение по трите жалби за т. нар. царски имоти, информира в. "Капитал".

Новината е изненадваща, защото до момента съдът не е съобщил на българското правителство за нито една от жалбите, какви са оплакванията в тях, както и въпросите, на които би искал да получи отговор от българските власти. При това първата жалба е подадена преди седем години - през 2010 г., непосредствено след като парламентът гласува мораториум върху разпореждането и експлоатацията на върнатите имоти.

Втората жалба е от 2012 г. и е по повод на влязлото в сила решение на съда, с което се потвърждава отказът на държавата да върне на царските наследници имението "Кричим". Третата жалба е подадена миналата година след окончателните решения на българския съд, с които бе обявена за незаконна реституцията на имотите "Ситняково" и "Саръгьол" и те бяха присъдени на държавата.

Единствената информация досега за тези жалби беше от публичните изявления на бившия цар и неговите адвокати. Експерти по процедурите в Страсбург са коментирали пред изданието, че, доколкото ще бъде обявено решение, преди съдът да пита българските власти във връзка с тях, логично е да се очаква, че те или техни части ще бъдат отхвърлени като явно недопустими.

Две от жалбите са подадени само от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок - по повод на трите влезли в сила съдебни решения, с които съдът обяви за незаконна реституцията на имотите "Ситняково" и "Саръгьол" и потвърди отказа на държавата да им върне имението "Кричим".

Третата жалба, която всъщност е първа по време, подадена през 2010 г., непосредствено след като парламентът наложи мораториум върху разпореждането и експлоатацията на всички имоти и вещи, възстановени на царските наследници, е подписана от седем жалбоподатели – освен от Симеон и Мария-Луиза и от техните братовчеди, деца на леля им княгиня Надежда, като наследници на цар Фердинанд. Това са гермaнските граждани Фердинанд фон Вюртемберг, роден през 1925 г., Александър фон Вюртемберг (1933 г.), Ойген фон Вюртемберг (1930 г.), Софи де Вюртемберг (1937 г.) и Маргарет дьо Шевини (1928 г.).

Решението и особено мотивите към него са изключително важни, защото държавата все още се колебае в политиката си по отношение на царските имоти. Краят на миналата година правителството опита да реставрира реституцията наново, като се откаже от заведените висящи съдебни дела за имотите - за "Царска Бистрица", "Врана", стопанство "Врана", горите в Рила, и поеме курс към споразумение със Сакскобургготски. В подкрепа на тази политика бе изваден основният аргумент, че Съдът в Страсбург "със сигурност" ще осъди България по заведените дела. Интересното е, че това не си позволиха да коментират правосъдния и регионалния министър Цецка Цачева и Николай Нанков, а външни за институциите "експерти", най-вече от средите на бившото НДСВ, пише още изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анонимен

    21 1 Отговор
    Кога са построени имотите и с чий средства?

    Коментиран от #12

  • 2 Джанго

    13 2 Отговор
    Явно Ротшилд се е обадил да му ходатайства, по стар хазарски обичай.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Расулюлах

    3 2 Отговор
    Аз искам ендикату аеца и някоя граница и не ме интересува кои управлява
  • 6 отговор

    3 16 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Какъв труд на българския народ? Ти имаш ли жилище, сам ли си го построи, със собствените си две ръце, или ти го построи "българският народ"? Ха сега да дойде народът да ти го вземе и да останеш на улицата. Мислиш ли, че царското семейство е дошло в България без нищо, бедно и оръфано, както дедите и прадедите на сегашните олигарси, които разграбиха държавата и я съсипват от безчестие и некадърност. България е правова държава, ако има неоспорими доказателства за собственост, дори и разграбена по някакви причини, сега следва да бъде възстановена. Такъв е законът. Уважавам царя, ако бяхме разумен народ, какъвто май никога не сме били, той щеше да е пример за нас. Само че нашият, българският здрав разум отдавна се е изпарил. А без разум една нация е обречена! Просташки перчения, псуване, дрънкане на глупости и робска привързаност, демонстрирана от определена прослойка към разпадаща се империя на злото. Излагация - това сме ние, българите!

    Коментиран от #8, #9, #10, #13

  • 7 кокото

    14 0 Отговор
    Комарджията пак е закъсал за пари ......
  • 8 Нафърфории

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "отговор":

    Дъртата брантия и тех че профука на комар. Какво стана с двореца във Виена, а?
  • 9 Ре отговор

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "отговор":

    Абсолютно дедА му на кобурга е дошъл тук като оръфляк и си тръгва с композиции.И този цирей ревтуни да му се връща нещо,което никога не е притежавал,ПАРАЗИТ.
  • 10 0tgovor

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "отговор":

    Става дума за това, че имотите са строени за царската институция(тоест за държавата), а не за царя. Ако Фердинант е закупил нещо с лични средства, то това би трябвало да се върне на наследниците, но всички други имоти са държавни
  • 11 no name no face no number

    6 1 Отговор
    Тоя посрами това хубаво име.Жалко, много жалко.....
  • 12 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "анонимен":

    Царя си ги е построил. Даже има фактури от Кауфланд и Лидл за стоителните материали.
  • 13 Ник

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "отговор":

    Какви империи на злото те гонят? България е преживяла 2 национални катастрофи благодарение на фамилията Сакскобурготски. Нека да ни съдят в Страсбург. Ще го обявим персона нон грата и толкоз.
  • 14 Владо Вр

    6 1 Отговор
    Фердинанд идва в България с един куфар дрехи и принадлежности. Лично той, като цар, придобива три имота с нотариални актове на негово име:1ливади-подарени,2 малка корийка(горичка) до 5 декара - подарена, 3 ловна вила(къща с двор) закупена. Всички останали имоти, са закупени от интенданството(държавна институция обслужваща монарха) от името на държавата. Подобно резиденциите, ползвани от Т. Живков.Фердинанд отива в Унгария с една композиция багаж след абдикацията. Семейството на Борис 3, заминава за Турция също с една композиция багаж. Ордените, медалите и наградите получени от Фердинанд и Борис са за музея, както и тези на бай Тошо. Иначе и Евгения може да иска резиденциите ползвани от дядо и, на същото основание,както и наградите му.
  • 15 Румка

    2 1 Отговор
    Цялата царска зган да се маха от България.Този уж цар дойде също като дядо си да граби каквото може,че даже си позволява и да съди България-щял да ни оправи за 800 дни/е оправи ни/,че после ни посъветва и да си сменим чипа в главите ни.Толкова ли е обеднял ,че дойде да граби от горите ни/сече горите и изнася навън/.Като е набожен не го ли е страх от бога-има деца/може и да са поизгладняли/ ама да вземат да си работят по Испания и Австрия и да си живеят както могат.Нашата държава да е социални помощи! Писна ми от навляци и корумпирани политици/некадърници/.
  • 16 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    На "отговор №6 " !! Само за едно сте прави - за "робската привързаност" !!! В кого по-вече, в кого по-малко, но я има. И сме много доверчив народ. Както на времето сме повярвали на Фердинанд, който обезкръвява страната / провери що народ е избит във всичките войни, които води "величеството"/, докарва я до пълна разруха и със влакова композиция натоварена с ценности, посред нощ /престъпникът и с царски доспехи си е престъпник/ се изнизна от България. Повярвали сме и на Бориса, който с Богдан Филов, разсипва за втори път България. Да не говорим за разрушената София и убитите мирни граждани от бомбардировките над 4400 човека.
    Повярвахме и на тоя мръсник, чиято единствена цел е била да доограби туй , което дядо му нямало как да завлече със себе си !!!
    Много точно "Владо Вр" №14 казва кое е "царско"
    А другото е ПОСТРОЕНО ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД за царската институция, а не лично за франта от виенските кабарета !!!
    И самия Вие с разсъжденията си сте доказателство за робската привързавост, която храним към институциите. Точно такива адвокати / с робска привързаност/ се захванаха да "подарят" на хайдутина, всичките резиденции на дядо му !