Отидете към основна версия

15 393 12

Сменят статута на всички земеделски земи около Пловдив

  • земеделска земя-
  • пловдив-
  • оуп-
  • статут
Снимка: М. Богданова ©

Общият устройствен план на Пловдив (ОУП) ще бъде променен, като целта е смяна статута на всички земеделски земи в покрайнините на втория по големина град в България. Идеята е по този начин да се осигурят повече парцели за жилищно строителство на юг и на север от Пловдив, а именно: Терзиите, Остромила, Беломорски и Гаганица.

Дискусията около това накъде е възможно разширяването на Пловдив се обсъжда активно последните години. Необходимо е преразглеждане потенциалът на компактното градско ядро, както и търсенето на резерви. Последните се намират в периферията на града. В частност това са индустриалните зони около Пловдив. „Индустриалните паркове около Пловдив крият неподозирани възможности. Те са свързани с чисти производства, проектите им са минали през ОВОЗ и това гарантира че няма да се наруши комфорта на обитаване на живеещите. Защо не изградим в тях жилища за работещите”, предлага арх. Петко Костадинов. Според него в световната практика има не един и два подобни примера. „Функциите се смесват и това е в реда на нещата. Хората започват да живеят там, където работят. Така те са по-близо до работата си и в графика им отпада досадното пътуване всяка сутрин и вечер. Така че нека започнем да строим жилища за работниците - предприемачите могат да помислят по тази идея”, казва той, цитиран от Marica.bg.

Решение е също така е обединяване на няколко функции в една територия. Примерно бизнесът да влезе в колаборация с жилищни структури.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини