Отидете към основна версия

6 020 19

Местят виетнамските общежития във „Факултета”

  • факултета-
  • виетнамски общежития-
  • преместване-
  • разрушаване

Обитателите на поне три блока от т. нар. „виетнамски общежития” ще заживеят в кв. „Факултета”. Очаква се на следващото заседание Столичният общински съвет да разгледа предложение на заместник кмета по финансите на София Дончо Барбалов и общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев за изграждане на 2 сгради от модулен тип с общо 54 апартамента в ромския квартал. Идеята е там да се преместят обитателите на три от печално известните виетнамски общежития, които ще бъдат съборени.

Новите жилища във "Факултета" ще се отдават от общината под наем само на "коректните граждани с ниски доходи и социално слаби семейства", каза пред „Сега" кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров. По думите му за строителството на новите общински жилища ще са необходими между 7 и 8 месеца. Хората ще бъдат настанени в 3 двустайни апартамента с площ от 30 кв.м, 30 тристайни апартамента с площ от 48 кв.м и 21 четиристайни апартамента с площ от 66 кв.м. Заложените за изграждането им средства възлизат на 2 500 000 лв. Предвижда се те да бъдат похарчени за две години - 1 500 000 лв. т.г. и още 1 000 000 лв. догодина. Сумата включва и изграждане на канализация с дължина 500 м и водопровод, дълъг 100 м. За това ще бъдат употребени 120 000 лв. Прекарването на ток и извършването на строителен и инвеститорски контрол ще струва 50 000 лв. Финансирането е осигурено от Специализирания общински приватизационен фонд.

Още една сграда на т.нар. „виетнамски общежития” се очаква да отиде в историята през септември, стана ясно от думите на кмета на район "Красна поляна" Иван Чакъров. Така блоковете, последно прочули се с това, че обитателите им замърсяват въздуха в София през зимата, горейки гуми и черчевета, за да се отопляват, до края на годината ще останат 8. Догодина пък се очаквало да бъдат бутнати и още няколко. Плановете на Столичната община са до 2020 г. всички блокове на виетнамските общежития да бъдат разрушени. Към момента са премахнати едва 3 от сградите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини