Отидете към основна версия

23 376 12

Цените падат, а купувачи няма

  • финландия-
  • цени-
  • имоти
Снимка: Shutterstock

Цените на недвижимите имоти извън големите финландски градове падат. Причината не е само липсата на интерес, но и миграционните процеси. Влошаването на перспективите за получаване на добро образование и намирането на перспективна работа оказват негативно влияние върху въпросните региони. Собствениците на хубави къщи о няколко години не успяват да продадат имотите си, поради което и не успяват да напуснат селските райони.

Цените на имотите във Финландия се движат по две траектории. В столицата и големите градове те поскъпват, докато в същото време в малките населени места или не се наблюдава промяна или се регистрира поевтиняване. Селските райони, които се намират далеч от големи градове с неработеща промишленост най-силно страдат от подобна тенденция.

Главният икономист на Конфедерацията на финландските строители Саами Пакаринен казва, че около 1 милион жилищни единици се намират на „неправилното място”. Причината е, през последните 25 години са построени не малко имоти без да се вземе под внимание как ще се развива даденият регион, в който са изградени. Местното население е обезпокоено от създалата се ситуация – повечето предлагат да се разшири сферата на услугите в малко населените места, за да се привлече вниманието към тях.

От друга страна, професорът по икономическа география към Източния университет на Финландия Марко Тъккюляйн казва, че отварянето на ценовата ножица е нормално структурно изменение, което е в следствие на ръста на работните места в даден регион. Нови жилища се строят там, където се намират хората или там, където трябва да бъдат. Според него, проблемите възникват, когато единственият капитал на човека – това е домът, в който той живее, тъй като собствеността не е най-добрата дългосрочна инвестиция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини