Отидете към основна версия

12 443 30

Уникално съоръжение привлича хиляди туристи

  • керченския проток-
  • мост-
  • туристи

От началото на годината над 800 000 туристи от Украйна са посетили Крим. Много от тях отиват в града не само на почивка, но и за да видят най-новото инфраструктурно съоръжение – мостът през Керченския проток. „Цялата информация, която Украйна разпространяваше, че мостът не съществува и че е компютърна графика, в действителност оказа положително влияние върху туризма на града. След откриването на моста от президента Путин много решиха да го посетят и да го видят лично. Кримския мост също така се превърна за украинците като допълнителна възможност да посетят други южни региони на Русия”, казва Алексей Черняк, председател на парламентарната комисия по туризъм към Руската Федерация.

Туристическият поток от Украйна в Крим се възстановява и за това голям принос има именно уникалното инфраструктурно съоръжение. Мостът е най-дългият на територията не само на Русия, но и в Европа – 19 км. Цената на инвестицията е 6.9 млрд. руски рубли. Годишно по него ще преминават 14 милиона пътници и 13 милиона тона товари.

Строителните работи започват през 2016 г. Особеното на съоръжението е, че то „расте” от земята и водата нагоре по цялото си протежение. Конструкцията се държи на 595 опори, като двете най-стабилни са в двата края, където мостът преминава от земя на вода. Двата най-големи дъгообразни елемента са с дължина всеки по 227 метра и всеки по отделно тежи над 10 000 тона. За да им се придаде ярък бял цвят са използвани 100 000 литра боя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини