Отидете към основна версия

3 996 33

Намалява броят на общинските жилища в Пловдив

  • пловдив-
  • жилища-
  • община

Все по-малко фирми строят срещу обезщетение

Снимка: М. Богданова ©

Пловдивското общинско предприятие "Жилфонд" управлява 3719 апартамента и къщи. Над половината от имотите се намират в район "Източен". Голяма част от тях са стари жилища в "Столипиново". Най-малко апартаменти има в "Централен", посочват от предприятието.

През последните години обаче фондът намалява. Причината са повечето продажби и по-малкото ново строителство. До миналата година в общината е имало практика да се предоставя право на строеж на фирми срещу обезщетение. Така от един договор общината взимаше по 20-30 напълно готови жилища, обясняват от фонда. През последните месеци, обаче това е все по-рядка практика.

Наемните нива на жилищата със този статут са в пъти под пазарните. В крайни квартали като „Олга Скобелева” и „Столипиново” те са 10 лв. на месец. Средната стойност е 50 лв. на месец. До 100 лв. стига наемът на ведомствените жилища дадени на служители на бюджетна издръжка.

Неизрядните наематели е другият основен проблем пред „Жилфонд”. Задълженията, които са натрупали надвишават 3 млн. лв., като половината от сумата са лихви. Проблемът е, че по-голямата част от сумата не може да бъде събрана, поради бедността на наемателите. Само в „Столипиново” над 1000 е броят на наемателите с дългове.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини