Отидете към основна версия

7 557 27

Турция все по-атрактивна за чужденците

  • турция-
  • жилища-
  • чужденци-
  • инвестиции

Ръст от 70% при покупката на имоти от чуждестранни инвеститори

Снимка: Shutterstock

За първите 10 месеца на текущата година чужденци са купили в Турция 30 431 недвижими имота. Това е с 69.8% повече в сравнение със същия период на 2017 г. Те са вложили в жилища и къщи средно по 160 560 USD и са изхарчили 28 330 USD за обзавеждането и комунални разходи по имота.

През октомври продажбата на жилища на чужденци достигна рекорден месечен максимум – 6273 сделки. Това е със 134% повече в сравнение с аналогичния период на миналата година. През 2017 г. чужденци са купили 22 234 апартамента. Предполага се, че за текущата година тази цифра ще достигне 40 000, съобщава турското издание Daily Sabah.

За повишения чуждестранен интерес към турските имоти важна роля изигра и понижаването на инвестиционни лимит за получаване на дългосрочна виза или гражданство. Той беше намален през септември от 1 млн. USD на 250 000 USD. Покупка с цел получаване на гражданство правят най-вече граждани на държави от Близкия Изток и Персийския залив.

Чужденците, които си купуват жилища в Турция, средно харчат повече за обзавеждане на имота си, отколкото местното население. „Дори има хора, които не са купили имоти, но идват в Турция, за да си купят обзавеждане. Предимно от Одрин”, казва Нури Гюркан, председател на Асоциацията на предприемачите от мебелната промишленост (MOBSAD).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини