Отидете към основна версия

3 084 5

ОАЕ: Пазарът се диктуваше от купувачите

  • дубай-
  • жилища-
  • цени-
  • оае

Наемите на жилища спаднаха с 8.6%

Снимка: Shutterstock

Жилищата в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) през 2018 г. бяха по-достъпни спрямо 2017-а, най-вече поради свръх предлагането. Това оказа влияние и на цените, и на наемните нива. През изминалата година ОАЕ също така обяви кардинални визови реформи. Част от тях влизат в сила през 2019 г., като например хора на възраст над 55 години ще имат право да получават 5-годишна пенсионна виза за пребиваване в страната. Условието е да инвестират в пазара на недвижими имоти минимум 540 000 USD, да имат минимум спестявания на стойност 270 000 USD или активен доход в размер над 5440 USD на месец.

2018 г. беше успешна за пазара на жилища от вторичния пазар в Дубай. След като продажбите на апартаменти в етап на строеж отчетоха спад от 32% в сравнение с 2017 г., броят на сделките с вече завършени жилища отчете ръст. Пониженият интерес на купувачите към имоти в строеж принуди предприемачите да пуснат на пазара за продажба проекти на много привлекателни цени. В същото време при старите жилища почти нямаше ценова динамика.

Още една ключова промяна на имотния пазар в Дубай внесе Централната банка на ОАЕ през ноември 2018 г. По-рано на банките там им беше разрешено да инвестират до 20% от своя портфейл в сектора на недвижимите имоти, а сега прагът е свален. Това им позволява да влагат повече средства за развитие на жилищния пазар и така да го стимулират. Към момента цените се „приспособяват” към повишеното предлагане. Нараства интересът към купуване на собствено жилище от местното население, което все по-малко предпочита да живее под наем.

През 2018 г. пазарът на жилища стана по-достъпен. Срещу 81 670 USD клиентите могат да купят студио в Dubai Production City, а за 136 120 USD апартамент с една спалня в International City. С 8.6% спаднаха наемните нива през 2018-а. Студио в International City може да се наеме срещу 450 USD на месец, а в One-beds – за 680 USD. Очаква се през тази година наемните нива да се стабилизират.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини