30 Януари, 2019 16:27 3 377 4

Дубай: „Дъното” едва ли ще бъде достигнато

  • дубай-
  • expo 2020-
  • жилища-
  • цени

Това няма да се случи преди 2021 г.

Дубай: „Дъното” едва ли ще бъде достигнато - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на недвижими имоти в Дубай едва ли ще достигне дъното преди 2021 г. Основният фактор, който ще предпази пазара от спад е домакинството на емирството на EXPO 2020, обясняват анализатори. Друга причина за забавяне на пазара е рекордното количество новопостроени жилища, които остават празни. Нови близо 31 500 жилищни единици най-вероятно ще излязат на пазара през текущата година, което почти двойно надвишава средното търсене за последните 5 години. За сравнение, през 2018 г. са били завършени и пуснати в експлоатация 22 000 имота.

Във време, когато петролът поевтинява, прилага се силна бюджетна икономия и доларът засилва позициите си, строителството, чиято преобладаваща част се контролира от правителството, не отчете забавяне, за да бъде в синхрон със слабото търсене, коментират анализатори. В резултат средната цена на жилищата се е понижила с 25% спрямо 2014 г.,като само за 2018-а понижението е 10%. Спад се отчита и в обема продажби. Прогнозата е, че през текущата година цената на квадратен метър жилищна площ ще се понижи с още 5-10%. Въпреки спада, стойностите едва ли ще достигнат стойностите от началото на икономическата криза. Основната причина е EXPO 2020. Също така е напълно възможно държавата да предприеме стъпки за стабилизиране на пазара, обуздавайки темпа на строителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаххаххаххахахах хахахахахах

    10 5 Отговор
    Дубай фалира!
  • 2 ГосТ

    17 4 Отговор
    Що за дебил треа си да харесваш и да искаш да ходиш в дубай бате, и подобните му? А некои ходят на ски там 😂😂😂

    Коментиран от #3

  • 3 Ivo

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "ГосТ":

    Ами едни такива дебили с по няколко милиона дето зимата си живеят на 25 градуса докато ти се гърчиш от студ, а лятото са в Швейцария, Италия, Швеция и т.н. Ти за жалост никога няма да разбереш за какво точно става въпрос...Гроздето е кисело хахахахахаха

    Коментиран от #4

  • 4 Зейед

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ivo":

    Прав си, единствената причина да не живея там м/у края на Ноември и средата на Март е образованието на децата. През този период Дубай предлага прекрасен климат, много високо ниво на услуги при достъпни цени, голямо разнообразие от забавления, бизнес контакти за цяла Азия и Близкия Изток, международно летище от което имаш директен полет за където си пожелаеш. Когато го посетих за пръв път преди 10 години и аз си мислих, че ще фалира бързо, но опознавайки го разбрах, че нещата съвсем не са така.