Отидете към основна версия

33 999 38

Баку засенчи славата на Дубай (видео)

  • баку-
  • дубай-
  • небостъргач-
  • проект-
  • инвестиции-
  • имоти

Строителството на комплекса, в който ще бъде разположена най-високата сграда в света, започна. Небостъргачът е част от мегапроект на стойност 100 млрд. USD, който трябва да бъде реализиран през следващите 15 години. Височината му е 1050 метра. Ще се състои от 189 етажа и ще бъде пусната в експлоатация след седем години. Инвестицията само в тази сграда е на стойност 2 млрд. USD.

Azerbaijan Tower е част от грандиозен проект, който ще даде живот на 7-километрова брегова зона на Баку. Без съмнение проектът може единствено да се сравнява с Дубай. Разликата е в това, че след като бъде реализиран, емирството вече няма да е единствената имотна перла в света.

Общото между Баку и Дубай е, че и в двата града са превръщат в делови центрове за съответния регион. Предприемачите от цял свят все повече се насочват към тях, а най-добрите архитекти на планетата се надяват някога да бъдат поканени да построят сграда.

За да прилича колкото се може повече на Дубай, в Баку планират да изградят и изкуствени острови – Khazar Islands. Те ще бъдат поетапно застроявани с жилищни, офисни и търговски обекти. Плановете са там да могат да живеят и работят 1 милион души. Ще има 150 училища и 50 болници. Авторите на проекта са помислили и за любителите на спорта. Освен множеството спортни комплекси ще има и писта от Formula 1.

Система от мостове и автомагистрали ще свържат този мин град с центъра на Баку.

Azerbaijan Tower трябва да е готова през 2015 г., а целият комплекс се предвижда да е напълно завършен през 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини