Отидете към основна версия

21 996 53

Аквапарк ще е новото бижу на Варна

  • аквапарк-
  • варна-
  • мега проект

Той ще бъде построен поетапно за период между 6 и 8 години

България не може да се похвали с наличието на много аквапаркове. Средно обаче на година броят на посетителите на подобни комплекси за отдих се увеличава с 15%. Това е основният фактор, който стимулира все повече предприемачи да се насочат към подобна инвестиция. По-големите проекти дори предвиждат изграждането на леглова база към атракциите. Дилемата, пред която повечето от тях са изправени, е дали да изберат да построят подобно мега съоръжение във вътрешността на страната, където ще се посещава предимно от българи, или по Черноморието, където може да се разчита и на чуждестранни клиенти. Това, което е важно да се знае за този бизнес, е че приходите идват основно от входна такса, както и от продажбата на храни и напитки.

Най-новият аквапарк ще бъде изграден във Варна – Varna Ocean Dome. Това е концепция от типа 4 в 1. „Той ще съдържа изкуствен плаж (покрит зимата от постоянна температура над 25 градуса с подвижен покрив) и отделна тропическа лагуна с изкуствени вълни за сърфинг, СПА комплекс с балнеолечебен център, Експо част в нов Експо център и Конгресен център всичко в едно - един проект на СНЦ “КЧИЗ" за целогодишен туризъм, който търси своя партньор при налично ЕС финансиране вече четвърта година”, каза при представянето на проекта инж. Дойчин Ников, председател на СНЦ “КЧИЗ", цитиран от Varna24.bg. Строителството ще бъде извършено на етапи и ще отнеме между 6 и 8 години. Дневно се планира аквапаркът да бъде посещаван от 5000-10 0000 туристи.

Една от огромните ползи на подобни мегапроекти е, че осигуряват работа на хотелите в близост до тях извън активния летен сезон. Нещо повече, той ще допринесе за изграждането и на допълнителна леглова база.

Varna Ocean Dome е иновативен за нашата страна и поради концепцията „четири сезона”. Тя не е много популярна в Европа, макар от години да се прилага успешно в държави като Германия, Франция, Норвегия, Полша и съседките ни Румъния и Гърция.

По предварителни разчети инвестицията ще е на стойност 45 млн. EUR. При условие, че бенефициентът към Европа е общината, която предостави терен от даденост или стар комплекс за модернизиране, парите ще бъдат осигурени чрез европейско финансиране.

Реализирането на аквапарка ще допринесе и за развитието на цялата икономика на Варна и на бизнесът, който се прави в Морската ни столица. Допълнителни приходи ще има и за магазините и заведенията в града.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Трус край Варна

    Земетресение е регистрирано край Варна вчера вечерта. Земният трус е бил със сила 3,5 по Рихтер и е станал около 21:20 часа, съобщават от НИГГГ към БА ...
    01.05.2019
    19 250
    17