Отидете към основна версия

16 114 20

Който си търси жилище в Германия, трябва да знае това

  • германия-
  • жилище-
  • покупка-
  • сделка-
  • информация

Само 42% от германците притежават собствен дом

Снимка: Shutterstock

В Германия едва 42% от хората притежават собствен дом, останалите живеят под наем. Но колко трябва да е наемът, какво е това "студен" наем, как да се пренеса? Ето какво трябва да знаете, ако си търсите жилище в Германия:

Германия - страна на наемателите

В Германия се търсят най-вече къщи или жилища под наем. Собствениците на недвижим имот си остават малцинство: съотношението е 42% срещу 58% в полза на живеещите под наем, според данните за 2018 година. Така Германия се оказва страната с най-малък дял собственици на недвижими имоти в целия ЕС. Начело е Румъния, където 96% от населението притежават собствен дом.

Но защо под наем?

По време на Втората световна война голяма част от жилищните сгради в Германия са напълно разрушени. Затова след войната има остър недостиг на жилищна площ. И тъй като частният капитал също е твърде малко, в Западна Германия залагат на ударното строителство на социални жилища. В ГДР пък гледат с лошо око на "капиталистите" със собствен дом.

Важен съвет: първо огледайте числата!

Преди да наемете жилище в Германия, задължително се информирайте дали наемът не е завишен. За всяко населено място в страната съществува т.нар. "огледало на наемите", което показва колко е средният наем за съответния град. Но понеже в момента търсенето е голямо, някои собственици изискват значително по-високи наеми. В края на 2018 година наемът в Мюнхен достигна 17,56 евро за квадратен метър.

Като на кастинг

Тръгнете ли да наемате жилище, подгответе се за един вид кастинг - ще трябва да убедите собственика, че сте идеалният наемател, ще трябва да отговаряте и на много лични въпроси. И непременно ще трябва да удостоверите, че сте платежоспособен. Въпроси за произхода или за личните Ви планове, например дали искате да имате деца, всъщност не са позволени. Но въпреки това често се случва да ги задават.

Една германска особеност: "студен" и "топъл" наем

Наемът в Германия се дели на "топъл" и "студен". Т.нар. "студен" наем обхваща само отдадената жилищна площ, а в "топлия" влизат и разходите за отопление, ток и вода. В договора за наем двете страни се разбират как ще става заплащането на тези текущи разходи. Към "топлия" наем спадат и административните разходи по жилището.

Без гаранция не може

Преди да получи ключовете за жилището, наемателят е длъжен да депозира определена сума като гаранция, която си получава обратно заедно с лихвите при прекратяването на договора за наем. Собственикът обаче има право да си удържи разходите за повреди и щети, нанесени от наемателя.

Голи стени

Много чужденци, които си търсят жилище в Германия, с изненада установяват, че тук къщите и жилищата под наем не са мебелирани - напълно празни са, дори печка и хладилник няма. Понякога наемателят може да откупи кухненските мебели и уреди от предишния наемател. Но това е по-скоро изключение, отколкото правило.

В деня на пренасянето

В Германия не е позволено да блокирате просто така мястото пред входа в деня на пренасянето - задължително трябва да поискате разрешение от общината. Освен това веднага след нанасянето сте длъжни да се регистрирате на новото място.

Добре дошли!

След като цялата работа е свършена, идва ред на първото парти в новото жилище. По този начин германците благодарят на всички свои приятели, които са им помогнали при пренасянето. Това е и отлична възможност да се запознаят с новите си съседи.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини