8 Април, 2019 11:24 3 413 11

Германия: Протести срещу високи наеми на жилища

  • германия-
  • жилища-
  • наем-
  • протест

Искат отнемане на имотите от частните фондове

Германия: Протести срещу високи наеми на жилища - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

Хиляди жители на едни от най-големите германски градове – Берлин, Мюнхен и Лайпциг и още 16 града, излязоха на протест срещу високите наеми на жилищата. По данни на организацията „Съюз срещу лудостта с високите наеми” броят на протестиращите е достигнал 55 000 души, като от тях 40 000 са били в Берлин, 2500 – в Лайпциг и 1500 – в Мюнхен.

Също така германците искат и провеждането на референдум за отнемане на имотите на частните фондове с над 3000 жилища. В германската столица фондът „Дойче Вонен” е собственик на над 160 000 жилищни единици, чиито наемни нива растат с бързи темпове. „Те се отчитат пред акционерите, а не пред наемателите. На тези спекулации обаче трябва да се сложи край”, категорични са протестиращите.

Част от властта е против национализацията. Това е процес, който ще отнеме много време и в същото време няма да създаде нито едно ново жилище. „Държавата ще трябва да плати обезщетения от милиони евро. По-добре е тези пари да бъдат вложени в строителството на повече общински жилища” е мнението на лидера на социалдемократите Андреа Налес.

Идеята не е добра и поради факта, че подобна мярка ще отдръпне частните инвеститори, които могат да построят нови жилища и по този начин отчасти да бъде решен проблемът с наемните нива. Мнението е на лидера на либералите Кристиан Линднер.

Идеята беше отхвърлена и от лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. Това, което в близко бъдеще планира държавата е повишаване на социалните помощи, с които пари да се доплаща наемът на социално слабите. Сумата варира от 145 EUR до 190 EUR. За сравнение, наемът на квадратен метър жилищна площ в германската столица варира в широкия диапазон между 7 и 30 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 луд

    19 0 Отговор
    Вие социализъм и национализация искате?
    Ма нали пазара бил цар и двигател на обществото.
    Пазарна икономика?
  • 2 Анти седераст

    17 4 Отговор
    Родните дрогирани седерасти в Германистан живеят по 6 човека в апартамент. И като се върнат, разправят на добитъка колки добре си живеят на запад.
  • 3 гост

    9 1 Отговор
    Държавата може да конкурира частните фондове, а не да ги национализира. Всяка община може да си изгради сграден фонд, да откупува жилища, да санира и преузтройва налични такива, след това да ги отдава на нисък наем с разумна печалба, а не с корпоративни структури и главоломни суми. Ясно беше, че отварянето на пропускателните режими и миграцията ще се отразят по такъв начин на регионите със висока предпочитаност, Лондон е същата хубост, там хората работят за един наем и транспорт, за да изкарат пари за наем. В САЩ, Калифорния, заплата от 60х.долара звучи сладко, но една къща в краен квартал струва 4х.долара месечно, а само легло в стая започва от 800долара. Върви си го представи това у нас: взимаш 6х.лв заплата и даваш над 4х.лв за наем или ти остават под 2х.лв за сметки, храна и развлечения, премахни от тях 150лв за храна, 100лв за битови сметки и станаха 3хлв, ама ти имаш 2х.лв преди да си стигнал до стоки, развлечения, почивки и др. Просто хората у нас не осъзнават какъв плюс имат с евтините жилища, да не говорим за селските къщи на безценица.

    Коментиран от #5

  • 4 не се заблуждавайте

    11 0 Отговор
    Германия отдавна е приключена.
  • 5 46789

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    И с какви пари точно да изгради общината този "жилищен фонд"? От данъците на тези дето не живеем в него ли?

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    8 0 Отговор
    Реалния проблем с високите наеми в големите градове е изважденето на жилищни единици, конституиращи кривата на предлагането на пазара на дългосрочните наеми и отдаването им на хотелски принципи в платформи като AIRBNB & Booking. Освен че са на ръба на закона, тъй като реално апартаментите се ползват на по предназначение като жилища, а като хотел, крият се данъци, създава се нудобство за съседите и прочие, преотдаването на жилища в платформите нарушава и баланса на пазара на наемите. От там цените стават нереални- респективно непосилни за местните. Естествено това важи най- вече за центъра, но високите наеми изтласктват платежоспосните наематели към периферията на центъра, което е лавинообразно и накрая търсещите най- нисък клас наем просто биват изгхвърлени от пазара. Не национализация, а забрана на AIRBNB & BOOKING, както забраниха UBER! Защо за Uber не можe, a за AIRBNB опериращо на много сходен прицнип може?!
  • 7 Истината

    6 0 Отговор
    Просто алчноста и слабия контрол на големите фирми ...воновия има 400 000 жилища...много бързо ще се справят като сложат праг и забранят всяка година да се дигат наемите...отделно че някой вдигат наема ..уж правили ремонт ..но и от общината не си дават много зор за проверки и като подадеш жалба те изгонят от апартамента пък ти си търси правата 2..3 години
  • 8 Gencho

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "46789":

    И без пари може. От жилищата на починали хора без наследници. Не са малко.
  • 9 ВИЗИЯ БГ

    2 0 Отговор
    Медиите също така промиват ? мозъците на българите, че в България има най-много собственици на жилища, а малко живеят под наем. Колкото повече жилища и жилищна площ има на глава, толкова повече ще се отдава и под наем. През 2012 г. 17,2% от населението на ЕС-28 е живял в пренаселени жилища - най-високите нива пренаселеност са регистрирани в Румъния (51.6%), Унгария (47,2%), Полша (46,3%), България (44.5%) и Хърватия (44,1%). По жилищна площ на глава, Германия води пред България три пъти 55 кв.м срещу 18 кв.м... От 1984г. до 1992г., са построени 480 000 жилища от държавата, от тогава мина 3-пъти повече време.
  • 10 Бай Благой

    1 0 Отговор
    Отнемане на жилища от богатите да ги дадем на бедните....
    Алооууу германците....нали съборихте берлинската стена...нали искахте капитализъм....как така сега национализация искате...
    А не не, не може....айде марш на работа!!!
  • 11 чалма тв

    0 0 Отговор
    махни мюслита от Германия и наеми ще клекнат,дори ще пускат без пари, но социални помощи за тези просяци изяждат шанса на обикновения германец,но идва време ,те ще се дигнат и ще изритат тази власт , а с тях и пришелци от пустинята и анадола.