Last news in Fakti

3 Април, 2019 10:21 6 639 17

Защо недвижимите имоти в Германия поскъпват все повече

  • германия-
  • имоти-
  • цени-
  • поскъпване

Германците все по-често се изнасят в предградията или на село, но въпреки това големите градове продължават да растат - заради притока на чужденци и младежи

Защо недвижимите имоти в Германия поскъпват все повече - 1
Снимка: Shutterstock

Недвижимите имоти в Германия поскъпват все повече - главно заради притока на чуждестранна работна ръка, но и поради активната вътрешна миграция на младите германци. И тъй като трудно намират жилища на достъпна цена, все повече семейства напускат големите градове и се преселват в предградията или на село. В резултат цените на недвижимите имоти растат не само в големите градове, но и в средните и малките населени места. Включително и в селските райони.

Назад към селото

Това са основните изводи от три нови изследвания за пазара на недвижимите имоти в Германия. Техни автори са Институтът на германската икономика, Аналитичният център на Дойче Банк и Центърът за анализи на Постбанк. Експертите от Института на германската икономика се съсредоточават върху една тенденция, каквато Германия вече е преживявала - от 1990 до 2003 година. Десетина години по-късно - през 2014-а, тази тенденция се завърна и оттогава насам набира скорост с всяка изминала година. Става дума за отлива на германци от големи градове като Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт на Майн, Щутгарт и Дюселдорф. Тъй като големите градове растат и поскъпват все повече, новият девиз гласи: "Назад към селото". Вече четири години броят на германците, които се изнасят от големите градове, надхвърля броя на преселващите се там. В същото време обаче населението в големите градове расте непрестанно. Между 2011 и 2017 година жителите на Берлин са се увеличили с близо 290 000, а в Мюнхен населението е нараснало с 91 000 души.

Този ръст е свързан в голяма степен с притока на трудови мигранти, от които Германия спешно се нуждае заради недостига на квалифицирани кадри. Трудовите мигранти пристигат главно от страни-членки на ЕС, а с програмата "синя карта" в Германия идват и специалисти от Индия, Китай, Русия и Украйна. Според Института на германската икономика, между 2012 и 2017 година чистият приток на трудови мигранти (с отчитане на отлива) възлиза средно на 619 000 души годишно. 43 процента от всички мигранти са се заселили именно в големите градове на страната.

След училище - в големия град. След сватбата - на село.

Друг ключов фактор, който води до ръст на градското население и съответно до повишено търсене на жилищна площ, е притокът на млади хора в големите градове. "От 1990 година насам образователната и трудовата миграция сред хората на възраст между 18 и 30 години расте постоянно", констатират експертите от Института на германската икономика.

След завършване на училище все повече младежи се преселват в големите градове, за да продължат образованието си или да работят. Но след като създадат семейство, бързо установяват, че имат нужда от повече жилищна площ, което обаче е свързано с големи разходи. "До 2013 година повечето млади семейства в големите градове успяват да си намерят жилище по техен вкус. Но днес все по-малко семейства са готови да се примирят със значително по-високите разходи за живот в големия град", четем в изследването на Института на германската икономика. С други думи: скъпите жилища прогонват младите семейства от градовете.

В резултат от това развитие жилищната площ поскъпва не само в големите градове, но и далеч извън пределите им. През 2017 година цените на недвижимите имоти са нараснали в 242 териториални единици. А през 2018 е установено покачване на цените в 365 териториални единици. През миналата година жилищата в Германия са поскъпнали средно със 7,2 процента. Цените са се покачвали най-бързо в северната част на Бавария, в южната част на Тюрингия, както и в селските райони около магистралата, свързваща Берлин, Волфсбург и Хановер. А в Мюнхен цената на квадратен метър жилищна площ достигна 7 500 евро.

"Цените ще продължат да растат"

Баварската столица и занапред ще си остане градът с най-високи цени на недвижимите имоти, тъй като трудовият пазар ще продължи да се развива динамично, а жилищното строителство ще изостава от търсенето. Още повече, че в Мюнхен почти 54 процента от домакинствата се състоят от един човек.

"Благодарение на притока на мигранти и на доброто състояние на трудовия пазар, цените и наемите на германския жилищен пазар ще продължат да растат", прогнозират в изследването си експертите от Аналитичния център на Дойче Банк. Според техните изчисления, сегашният цикъл ще продължи минимум до 2022 година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИЗИЯ БГ

    5 2 Отговор
    Медиите също така промиват ? мозъците на българите, че в България има най-много собственици на жилища, а малко живеят под наем. Колкото повече жилища и жилищна площ има на глава, толкова повече ще се отдава и под наем. През 2012 г. 17,2% от населението на ЕС-28 е живял в пренаселени жилища - най-високите нива пренаселеност са регистрирани в Румъния (51.6%), Унгария (47,2%), Полша (46,3%), България (44.5%) и Хърватия (44,1%). По жилищна площ на глава, Германия води пред България три пъти 55 кв.м срещу 18 кв.м... От 1984г. до 1992г., са построени 480 000 жилища от държавата, от тогава мина 3-пъти повече време.
  • 2 Справедлив

    3 1 Отговор
    Ето така се прави!Немците смучат хора , наеми ,икономиката печели ,а ние българите какво смучим?!:)))

    Коментиран от #10

  • 3 ВИЗИЯ БГ

    3 4 Отговор
    Самостоятелна къща, 2-етажна, частично мазе, 95, 39 кв м Wfl. Със стабилна и ферма сграда, прогнозни 1900-стая оформление: например: коридор, стая, кухня, перално помещение, оборудване стая, тоалетна за гости OG: кухня с трапезария, 3 стаи, коридор Цена 48 000 €

    Цена/м²: 505,26 €/m²

    Този имот е разположен в Vaihingen an der Enz, в Stuttgart (регион Баден-Вюртемберг).
  • 4 ВИЗИЯ БГ

    3 3 Отговор
    Гаранционен депозит
    1.040 €
    Комунални услуги
    130 € Месечно
    Включени разходи за отопление. Наем
    520 €
    [Месечно].
    Общо стаи:
    2
    Брой спални:
    1
    Брой бани:
    1
    Общо (кв.м):
    63
    Година на построяване
    2004
    Паркоместа
    1
    Лимбург ан дер Лан е окръжен град на окръг Лимбург-Вайлбург в Хесен в Германия с 33 843 жители. Разположен е на река Лан. Споменат е в документ през 910 г. с името „Lintpurc“
  • 5 ВИЗИЯ БГ

    3 3 Отговор
    230 €
    [Месечно]
    Plauen, DE
    Свободен от: 01/06/2016
    ID: 320161001-1193
    Общо стаи:
    2
    Брой спални:
    1
    Брой бани:
    1
    Общо (кв.м):
    50
    Година на построяване
    1930
    Гаранционен депозит
    460 €
    Комунални услуги
    120 € Месечно
    Включени разходи за отопление
    Плауен
    Град в Германия
    Описание
    Плауен е град в Германия. Административен център на окръг Фогтланд, провинция Саксония. Населението на града през 2011 година е 65 738 души.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Цецо шлифера

    2 2 Отговор
    Мюнхен за кв. м.цената стига до 12 000€
  • 8 Цецо шлифера

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "ВИЗИЯ БГ":

    Глупако, град с 65 000 жители е все едно село.

    Коментиран от #9

  • 9 ВИЗИЯ БГ

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Цецо шлифера":

    Публикувано във факти.бг: И тъй като трудно намират жилища на достъпна цена, все повече семейства напускат големите градове и се преселват в предградията или на село. В резултат цените на недвижимите имоти растат не само в големите градове, но и в средните и малките населени места. Включително и в селските райони.
  • 10 Иво

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Смучиш на Сорос долупровиснатия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Александър Йорданов

    1 1 Отговор
    Цени на продуктите е същата, за също качество. Наем три пъти, за по-добро, и цени жилища три пъти, повече, при заплати 7 пъти по-малки в българия, за същите професии.
  • 13 Александър Йорданов

    6 3 Отговор
    Макрон настоява собствениците на превозваческите фирми да се отнасят човешки със своите работници, да им осигурят нормални условия за труд и почивка. А не да гледат на тях като на впрегатен добитък. Добре е, че има държави като Франция, за да озаптят алчността и наглостта на българските превозвачи, които в преследване на по-голяма печалба забравят за човека. Добре е, че има президент като Макрон, който да мисли най-напред за правата на човека, а не за гушите на превозвачите. Защото ако оставим нашите депутати да мислят, то скотския живот ще продължи. author Александър Йорданов
  • 14 Грухчо белята

    1 0 Отговор
    Аз съм добре, глупавите не ме интересуват.
  • 15 MGewehr

    1 1 Отговор
    Скачат имоти и наеми защото има работа за ниско и високо квалифицирани кадри. Следи се стриктно спазването на законите и наредбите. Много добра здравна система. Детски градини, училища и образование на високо ниво. Германия е привлекателна особено за тези които търсят ред и дисциплина!

    Коментиран от #16

  • 16 ЕХА

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "MGewehr":

    и за сигани и за алахакбаровци,които просят и молят за социални помощи.Германия е рай за мързеливи хлебарки, а германеца плаща , както в България плащаме за ток и вода и др....на сигано роми.
  • 17 чалма тв

    0 0 Отговор
    Германци ще бягат в провинция,защото талибанска сган превърнала големите градове в кочина, все едно цигани в махалата, това ще е бъдеще на Германия, колкото повече мюслита,толково по зле ще е съдбата на Европа.