Отидете към основна версия

7 769 5

"Златната земя" лишава ирландците от жилища

  • ирландия-
  • цени-
  • жилища-
  • парцели

Високата цена на парцелите в Ирландия стопира местните строителни предприемачи, желаещи да инвестират в изграждането на апартаменти. Докато цените на земята не се понижат с поне 25-35%, броят на покупките ще продължава да спада. Реалното търсене на достъпни жилища е двойно по-високо от предлагането. Към момента редица фактори влошават ситуацията - като се започне от ограничаване на ипотечното кредитиране до недостигът на квалифицирана работна ръка. Все повече нараства броят на ирландските семейства, които са принудени да останат в семейните си жилища без шанс да имат собствен дом.

"В момента строим 1600 жилищни единици в Дълбин и Корк, въпреки предупрежденията на икономисти за стагнация", казва генералният директор на O'Flynn Group Майкъл О`Флин.

Редица от колегите му споделят неговото мнение. Статистиката показва, че през 2017 г. са пуснати в експлоатация 14 400 жилища, а през миналата година - 18 000. За текущата година се очаква техният брой да е 22 500 единици.

„Ако властите изпитваха нужда да отстранят причините, поради които земята в Ирландия е толкова скъпа, аз бих построил малко повече жилища. Също така е добре да се увеличи размерът на ипотечното кредитиране" е мнението на О`Флин.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Фондове изкупуват жилища

    Институционалните инвеститори в Ирландия са похарчили през 2018 г. 1.1 млрд. EUR в частния жилищен сектор на страната. За сравнение, през 2017 г. сума ...
    20.07.2019
    4 964
    8