Отидете към основна версия

13 808 27

Продават имот на прадядото на Борис Джонсън

  • турция-
  • истанбул-
  • борис джонсън-
  • прадядо-
  • къща

Исканата цена е 96 млн. USD

Снимка: Shutterstock

Къща, която се намира на Босфора и някога е била собственост на прадядото на британския премиер Борис Джонсън, е обявена за продажба. Офертната цена е 96 млн. USD.

Пететажната Zeki Paşa Waterside Mansion, която наподобява на замък, е смятана за един от най-скъпите имоти в света. Той се състои от 23 спални и 8 бани и разкрива невероятно красива гледка към Босфора.

Имотът е построен през втората половина на XIX в. За османски фелдмаршал, но в него са живели различни семейства, включително и прадядото на британския премиер – Али Кемал. Той също е бил политик и журналист, както е смятан и за една от спорните фигури за онова време в Истанбул. По време на пътуване в Швейцария Кемал среща Унфрид Брън, която е от англо-швейцарски произход и е дъщеря на Франк Брън от брака му с Маргарет Джонсън- Двамата се женят през 1903 г. в Падингтън. Поради политическите възгледи Кемал живее в изгнание във Великобритания до 1912 г. След това се завръща в Истанбул и три месеца е министър на вътрешните работи в правителството на Дамат Ферит Паша. Съпругата му и сестра му остават във Великобритания. Сестра му Селма по-късно се връща в Турция. След като Кемал е изправен пред съд в АНкара и е линчуван, съпругата му се омъжва за Айрин Уилямс, която ражда Стенли – бащата на Борис Джонсън.

Към момента по крайбрежието на Босфора се продават близо 600 къщи, като 366 от тях са защитени и могат да бъдат ремонтирани единствено след одобрен проект за това от истанбулската община. Интересно е да се отбележи, че само три от тях не са променяли собствениците след построяването им преди повече от един век. Други са купени от известната в Истанбул фамилия Коч.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини