Отидете към основна версия

4 398 9

Жилищата в Париж се продават за 24 часа

  • париж-
  • франция-
  • жилища-
  • сделки

Дефицит на апартаменти ново строителство

Снимка: Shutterstock

На жилищния пазар в Париж се отчита силен ръст на покупките в рамките на 24 часа. Това се отнася не само за луксозните апартаменти в елитните столични квартали, но и за районите, в които се предлагат жилища ново строителство в средния ценови сегмент. Ръстът на броя сделки идва от французите, които живеят във Великобритания. Техният интерес към инвестиции в имоти идва от два факта. Първият са ниските лихви по ипотечните заеми, а вторият – излизането на Великобритания от Европейския съюз. Също така активност се наблюдава и от британци, които живеят в Париж. Много се опасяват от обезценяване на британския паунд или депортация от Великобритания след излизането на страната от Съюза.

В сърцето на Франция броят на имотите ново строителство е малък и поради това предложенията не успяват да задоволят търсенето. Жилищата за млади семейства са недостатъчно и поради това те се разпродават много бързо. Апартаментите в VI-ти, VII-ми и VIII-ми райони, известни още като „буржоазните” райони остават свръхпопулярни сред клиентите, независимо непрестанния ръст на цените. Така например, в VI-ти район средната цена на квадратен метър е нараснала от 11 300 EUR през 2015 г. до 14 000 EUR през януари на текущата година. В най-достъпния XIX-ти район средната цена за разглеждания период се е увеличила от 6500 EUR/кв.м на 8350 EUR/кв.м.

Дълго време половината от купувачите на апартаменти в Париж бяха французи, а другата половина – чужденци. През последните две-три години обаче се наблюдава превес на местното население. Чужденците от САЩ, Китай, Катар, Саудитска Арабия, Германия и Швейцария активно инвестират във френския пазар. Чужденците като цяло нямат проблем при реализирането на покупката на имот. Единичните са случаите, при които се наблюдава проблем свързан с получаването на ипотечен заем (процесът отнема около 2 месеца). Обикновено банките отпускат подобни заеми на чужденци между 50% и 70% от стойността на имота, който ще бъде придобит.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.

Свързани новини