Last news in Fakti

12 Август, 2019 16:17 4 390 9

Жилищата в Париж се продават за 24 часа

  • париж-
  • франция-
  • жилища-
  • сделки

Дефицит на апартаменти ново строителство

Жилищата в Париж се продават за 24 часа - 1
Снимка: Shutterstock

На жилищния пазар в Париж се отчита силен ръст на покупките в рамките на 24 часа. Това се отнася не само за луксозните апартаменти в елитните столични квартали, но и за районите, в които се предлагат жилища ново строителство в средния ценови сегмент. Ръстът на броя сделки идва от французите, които живеят във Великобритания. Техният интерес към инвестиции в имоти идва от два факта. Първият са ниските лихви по ипотечните заеми, а вторият – излизането на Великобритания от Европейския съюз. Също така активност се наблюдава и от британци, които живеят в Париж. Много се опасяват от обезценяване на британския паунд или депортация от Великобритания след излизането на страната от Съюза.

В сърцето на Франция броят на имотите ново строителство е малък и поради това предложенията не успяват да задоволят търсенето. Жилищата за млади семейства са недостатъчно и поради това те се разпродават много бързо. Апартаментите в VI-ти, VII-ми и VIII-ми райони, известни още като „буржоазните” райони остават свръхпопулярни сред клиентите, независимо непрестанния ръст на цените. Така например, в VI-ти район средната цена на квадратен метър е нараснала от 11 300 EUR през 2015 г. до 14 000 EUR през януари на текущата година. В най-достъпния XIX-ти район средната цена за разглеждания период се е увеличила от 6500 EUR/кв.м на 8350 EUR/кв.м.

Дълго време половината от купувачите на апартаменти в Париж бяха французи, а другата половина – чужденци. През последните две-три години обаче се наблюдава превес на местното население. Чужденците от САЩ, Китай, Катар, Саудитска Арабия, Германия и Швейцария активно инвестират във френския пазар. Чужденците като цяло нямат проблем при реализирането на покупката на имот. Единичните са случаите, при които се наблюдава проблем свързан с получаването на ипотечен заем (процесът отнема около 2 месеца). Обикновено банките отпускат подобни заеми на чужденци между 50% и 70% от стойността на имота, който ще бъде придобит.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 262

    3 4 Отговор
    Още утре заминавам за Париж и се нареждам на опашка за да купя апартамент.

    Коментиран от #6

  • 2 наблюдател

    13 5 Отговор
    в най-достъпния район на Париж цените се покачили до 8350 Евро/кв.м. Значи излиза, че дългата ръка на нашите алчни брокери, банки и строители е стигнала и до Париж. Надуха балона в София и неусетно са се преместили в Париж. А аз си стоя на село и пиша по форумите колко е скъпо в Софето

    Коментиран от #7

  • 3 Като

    3 5 Отговор
    Топъл хляб се продават. Скоро като влязат в "развития" цоциализъм франкетата ще чакат по 10 години за кола и жилище
  • 4 Чакате

    3 3 Отговор
    Ли още да се спука балона в София? Верно не е Париж, но цените са до 5 пъти по-ниски.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Чакате":

    И условията поне 5 пъти по-добри :)
  • 6 Пешо

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "262":

    Можеш да купиш и тук, не пътувай до Париж. Тук все още търсенето не е започнало /при нас нещата са винаги забавени/ и затова цените са повече от народни. Както се казва "днес в Париж, а утре и у нас....".
  • 7 Катя

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "наблюдател":

    От село така изглеждат нещата. При 12% ръст на заплатите за 2018 - за страната, и 16,3% - са София, познай колко ще скочат цените на имотите! Имотите и златото са единствената сигурна застраховка срещу задаващата се инфлация.
  • 8 Наблюдател

    1 1 Отговор
    Очаква се поскъпване на имотите в световен мащаб и затова навсякъде по света се строи усилено, а купувачите - купуват. Само тук има оптимисти, говорещи за балон и за спукване и чакат цени "2 за лев". Гладна кокошка просо сънува, казват старите хора.
    https://www.imoti.net/bg/novini/view/svetoslav-delchev-namirame-v-nachaloto-na-fazata-na-buma-na-imotnija-pazar

    Коментиран от #9

  • 9 my 2 cents

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Наблюдател":

    Светослав Делчев, управител на Иморент България