Отидете към основна версия

4 861 11

Хиляди на протест срещу Airbnb

  • airbnb-
  • германия-
  • дюселдорф-
  • протест

Акцията в Дюселдорф протече под наслов „Airbnb краде жилища!”

Снимка: Shutterstock

Граждани на Дюселдорф протестираха срещу незаконното отдаване под наем на жилища. „Близо 30% от апартаментите в жилищните квартали се предлагат за краткосрочно отдаване под наем чрез онлайн платформи, като Airbnb или Booking”, казва Йоханес Дьоренбахер от Асоциацията за достъпни жилища.

Дюселдорф е на трето място в Германия по брой на жилища, които се отдават на нощ. На всеки 100 000 жители в столицата на Северен Рейн-Вестфалия се падат 1106 жилищни обекти на нощ. В Кьолн този показател е малко по-висок – 1154. Второто място в класацията е за Мюнхен – 1143 оферти.

Протестиращите настояват за въвеждането на по-строги законодателни мерки. Частното отдаване под наем на краткосрочен принцип чрез интернет платформи е намалило броят на предложенията на жилища за дългосрочно отдаване. „Правителството е задължено да сложи край на растящата злоупотреба със съществуващите жилища за търговска цел”, заявяват протестиращите.

От своя страна, Airbnb отрича, че те са виновни за ръста на наемите на жилища в германските градове.

Протести срещу онлайн платформата се водят в редица европейски и американски градове. Поради това властите вече подготвят законопроекти за ограничаване дейността на платформата.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.

Свързани новини