26 Август, 2019 10:11 4 839 11

Хиляди на протест срещу Airbnb

  • airbnb-
  • германия-
  • дюселдорф-
  • протест

Акцията в Дюселдорф протече под наслов „Airbnb краде жилища!”

Хиляди на протест срещу Airbnb - 1
Снимка: Shutterstock

Граждани на Дюселдорф протестираха срещу незаконното отдаване под наем на жилища. „Близо 30% от апартаментите в жилищните квартали се предлагат за краткосрочно отдаване под наем чрез онлайн платформи, като Airbnb или Booking”, казва Йоханес Дьоренбахер от Асоциацията за достъпни жилища.

Дюселдорф е на трето място в Германия по брой на жилища, които се отдават на нощ. На всеки 100 000 жители в столицата на Северен Рейн-Вестфалия се падат 1106 жилищни обекти на нощ. В Кьолн този показател е малко по-висок – 1154. Второто място в класацията е за Мюнхен – 1143 оферти.

Протестиращите настояват за въвеждането на по-строги законодателни мерки. Частното отдаване под наем на краткосрочен принцип чрез интернет платформи е намалило броят на предложенията на жилища за дългосрочно отдаване. „Правителството е задължено да сложи край на растящата злоупотреба със съществуващите жилища за търговска цел”, заявяват протестиращите.

От своя страна, Airbnb отрича, че те са виновни за ръста на наемите на жилища в германските градове.

Протести срещу онлайн платформата се водят в редица европейски и американски градове. Поради това властите вече подготвят законопроекти за ограничаване дейността на платформата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    27 3 Отговор
    Естествено, че платформата не е виновна! Тя просто улеснява търсенето и е в услуга на потребителя! Хората са тези, които определят търсенето и предлагането!
  • 2 травълър

    11 8 Отговор
    Не харесвам Airbnb, често искат да си изпращаш снимка на паспорта на някакви незнайни лица собственици е не че нашето правителство не пусна на воля данните на всички българи, но все пак ! Освен това отговорността на Airbnb е мн. размита ! Предпочитам Booking! Но не само Airbnb са виновни, нискобюджетните авиокомпанни са също толкова виновни, защото ако не са те няма да щъка и толкова народ туристи и т.н. Защо не протестират и срещу тях ? Нещата са комплексни !
  • 3 Гост

    12 17 Отговор
    Проблемът с Airbnb е факт в цяла Европа, а вече и в София. Намалява се достъпността до жилищата за местните, против въвеждането в експлоатация на сградата отделни апартаменти се превръщат в хотели, което освен нелоялна конкуренция за хотелския бизнес, в който са наети хиляди, създават и голям дискомофорт за живущите съседи- шум, тропане с куфари по всяко време и т.н. Друг проблем е, че класът туристи ползващи AirBnb са долнопробни- идват за 20 евро с РаянЕър, за още 20 евро наемат двустаен апартамент в топ центъра, ядат за 20 евро храна от Лидъл и само създават калабалък по центъра, напиват се по градинките с евтин алкохол и вдигат шум. Къде е придадената стойност за нашата икономика в тази картинка?

    Коментиран от #4, #9

  • 4 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Един хотелиер си плаща обикновенна данъците върху оборота в страната където е сградата, докато при еърбнб нищо не отива в страната, която понася негативите. Има си хотели, те са планирани за постоянен поток на туристи, но един стар блок с 6 апартамента например не е. Жилищата не подлежат на контрол от санитарните инспектори, няма стандарти, няма звезди, няма отговорност за инциденти, нищо. Да, неприятно е да се мъкнат постоянно посетители, това е факт и печалбата не се облага на местно ниво. Всеки собственик би си казал, защо да давам жилището, което не ползвам лично, за 500лв, като мога да изкарвам по 800лв от еърбнб, дали сметките ще ти излязат накрая и разходите по поддръжка, такси, амортизации ще са ти по-малко от придобитата печалба спрямо дългосрочен наем, малко вероятно или поне труда и усилието не си струват 100лв положителен доход, поне според мен.
  • 5 Никога

    7 13 Отговор
    Няма да отдавам под наем през Aibnb. Имам две гарсониери в центъра на София, предпочитам да давам дом на хора докато дойде време да си купят собствено жилище. И не ме интересува че се печели повече. Не всичко е пари. Трява да се забранят тези платформи. Има хотели и хостели за кратковременен престой!
  • 6 Обективен

    18 2 Отговор
    Никой не бива да спира свободния Пазар! Що трябва да спя на хотел за 100 евро , като мога да спя на Платформата за 30 евро ?!
  • 7 тойота

    20 1 Отговор
    Виновни друг път.Просто бъркат в джоба на хотелиерите.Откакто съществува ейрбнб за хотел не искам и да чуя.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мишкин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Това къде го видя с напиването в България
  • 10 богаташчето

    0 1 Отговор
    Останалите завиждат на собствениците на жилища поради факта, че печелят. Чиста завист. За това е целия квич.
  • 11 Реалист

    0 0 Отговор
    Да се забрани и в България . Чрез тези апартаменти не влиза огромен ресурс от неплатени данъци в държавата .