Отидете към основна версия

6 106 7

Замразиха строежа на най-голямото летище в Дубай

  • летище-
  • строеж-
  • спиране-
  • замразяване-
  • дубай-
  • оае

Планираният капацитет на Аl Маktоum е 250 млн. пътници на година

Строителството на едно от най-големите летища в света – Аl Маktоum, е спряно. Плановете бяха през дубайския аеропорт годишно да преминават 250 млн. пътници. Финансирането също е замразено. Първият етап от съоръжението трябваше да е готов през 2025 г., но е отложен с 5 години, съобщи агенция Вlооmbеrg, позовавайки се на свои източници. Цената на инвестицията само на тази част е 36 млрд. USD.

Сред основните причини за проблемите със строителството се посочва бавният темп на нарастване на икономиката на Обединените арабски емирства от началото на десетилетието. Геополитическото напрежение в района също не е за пренебрегване, както и поевтиняването на петрола. От 2017 г. се наблюдава и застой в туризма.

Целта на новото летище беше да изиграе ключова роля при оптимизирането на националния превозвач Еmіrаtеѕ. Компанията изпитва все повече трудности при разработването на печеливши маршрути.

Най-новото летище на Дубай – Dubаі Wоrld Сеntrаl, отвори врати през 2013 г., като обслужва едва 11 авиокомпании. През миналата година капацитетът на съоръжението отчете 5 пъти ръст, като обслужи 26.5 млн. пътници. След разширението миналата година през текущата летището би трябвало да обслужи 130 млн. пътници. При окончателното му завършване през него годишно ще могат да преминават 260 млн. пътници. Това е двойно повече в сравнение с броя на пътниците на най-натовареното летище в момента в света.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.

Свързани новини