Отидете към основна версия

16 346 30

Криза в хотелския бранш по южното Черноморие

  • imot.bg-
  • хотели-
  • пазар-
  • продажба-
  • бургас

Продават се близо 260 хотела

Снимка: М. Богданова ©

Несъмнено фалитът на Thomas Cook, както и последвалият на „Астрал Холидейз”, няма как да не се отрази на пазара на недвижими имоти в частта хотели. Днес излезе информация, че застрашени от фалит са близо 60 хотела. Реална е опасността част от тях да излязат на пазара и да се присъединят към близо 260-те хотела, които в момента са на пазара. Справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg показва, че най-евтиният офериран търговски обект от сегмента, е на стойност 132 000 EUR. Тризвездният обект се намира в близост до центъра на новия град в Созопол. Състои се от 4 апартамента, като всеки е с площ между 40 и 50 кв.м. В другия край на класацията са хотелски комплекси с цена над 5 млн. EUR. Най-скъпият обект, който се оферира, е на стойност 12 500 000 EUR. Става дума за хотел, разположен срещу Стария град на Несебър. Разгънатата му застроена площ е 6700 кв.м. На шест етажа са разположени 60 двойни стаи, 2 студия и 1 апартамент. Комплексът разполага също така с ресторант, басейн, фитнес и сауна. Плюсовете са, че постройката е сравнително нова – 2009 г. и че работи целогодишно.

Най-големият хотелски комплекс, който към момента се продава по южното Черноморие, е с разгъната застроена площ от 24 500 кв.м. Разположен е в Созопол и се състои от хотелска и жилищна част. Броят на апартаментите е 145, като те са разположени в 13 сгради. Независима оценителска институция е определила цена на обекта над 7 млн. EUR.

Не липсват и предложения на банки. Повечето са хотели от семеен тип, а причината за продажба чрез банка е необслужен кредит. Така например, началната тръжна цена за хотел в Ахелой с разгъната застроена площ 1303 кв.м, е малко над 201 000 лв.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.

Свързани новини