Отидете към основна версия

7 758 10

Кои чужденци ще могат да купуват земеделска земя у нас

  • земеделска земя-
  • чужденци-
  • покупка
Снимка: М. Богданова ©

От 2020 г. граждани на Европейския съюз (ЕС) ще могат да купуват българска земеделска земя. Причината е, че тогава отпада мораториумът за продажба на този тип недвижими имоти за чуждестранни граждани. „Забраната за продажба на земеделски земи беше наложена, когато ГЕРБ беше в опозиция, ние я подкрепихме. Правилата и регулацията на поземлените имоти ", каза земеделският министър Десислава Танева, цитирана от bTV. Тя призна, че досега чуждестранни граждани също са придобивали българска земеделска земя като са заобикаляли правилата, а именно представяли са се за местно юридическо лице. Не е проблем капиталът да бъде държан от европейски граждани. „Забраната остава така, както е режимът на общото ни право, обясни земеделският министър.

Друга тема, която коментира министърът на земеделието, касаеше заменките на земя. „103 сделки са сключени за заменки на по-ниска цена. Те бяха възможни и преди 2007 г. Тогава за нас не важаха регламентите за ЕС, каза Танева.

До 28 февруари 2009 г. тогава действащите закони са позволявали да стават заменки. В българското законодателство съществуват всички механизми, които да направят така че държавата да си събере тези над 80 млн. лв. Това са сигурно най-богатите хора в страната”, допълни министърът и припомни, че повечето заменки са на фирми.

Ще има процедури, но в българското законодателство съществуват „Има възможности за разваляне на сделки, всякакви възможности в българското право, за да защитиш интереса си”, уточни тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Имоти, чиято цена непрекъснато расте

    Земеделската земя е единственият сегмент в сектора на недвижимите имоти, който през последните две десетилетия отчита непрекъснат ръст. 2019-та не нап ...
    22.06.2020
    6 603
    5