Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 14:21 7 752 10

Кои чужденци ще могат да купуват земеделска земя у нас

  • земеделска земя-
  • чужденци-
  • покупка
Кои чужденци ще могат да купуват земеделска земя у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

От 2020 г. граждани на Европейския съюз (ЕС) ще могат да купуват българска земеделска земя. Причината е, че тогава отпада мораториумът за продажба на този тип недвижими имоти за чуждестранни граждани. „Забраната за продажба на земеделски земи беше наложена, когато ГЕРБ беше в опозиция, ние я подкрепихме. Правилата и регулацията на поземлените имоти ", каза земеделският министър Десислава Танева, цитирана от bTV. Тя призна, че досега чуждестранни граждани също са придобивали българска земеделска земя като са заобикаляли правилата, а именно представяли са се за местно юридическо лице. Не е проблем капиталът да бъде държан от европейски граждани. „Забраната остава така, както е режимът на общото ни право, обясни земеделският министър.

Друга тема, която коментира министърът на земеделието, касаеше заменките на земя. „103 сделки са сключени за заменки на по-ниска цена. Те бяха възможни и преди 2007 г. Тогава за нас не важаха регламентите за ЕС, каза Танева.

До 28 февруари 2009 г. тогава действащите закони са позволявали да стават заменки. В българското законодателство съществуват всички механизми, които да направят така че държавата да си събере тези над 80 млн. лв. Това са сигурно най-богатите хора в страната”, допълни министърът и припомни, че повечето заменки са на фирми.

Ще има процедури, но в българското законодателство съществуват „Има възможности за разваляне на сделки, всякакви възможности в българското право, за да защитиш интереса си”, уточни тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    12 0 Отговор
    Ето ТОВА Е МНОГО ВАЖНО.ЕВАЛА.ТОВА ПО НОВА БНТ И БТВ НЯМА ДА СЕ КАЖЕ.
  • 2 Гост

    6 1 Отговор
    🇷🇺 естествено.
  • 3 Диктаторът от Банкя

    18 2 Отговор
    Колонизацията да започне ....сега !
  • 4 Баба Вуна

    15 2 Отговор
    ЧЕСТИТО, сега всички мигранти от ЕС, че станат собственици в България
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 самуил

    16 5 Отговор
    Земя напоена с кръвта на дядовците ни не се продава на чужденци.

    Коментиран от #9

  • 7 боцмана

    5 0 Отговор
    Които имат пари , за подкуп и за самата земя.
  • 8 onq s konq

    5 1 Отговор
    КОЙ ЧУЖДЕНЕЦ ще ДАДЕ ПОВЕЧЕ на някой,който си продава Земята от НАШИТЕ АРЕНДАТОРИ?!Реалността е,че Земята ПОСКЪПНА/макар и не колкото "Западната"/ благодарение на РЕНТАТА която се получава от нея.И за сравнение- В далечното минало получавахме по 2 Шишета Олио от Декар за реституираната си Земя,сега Рентата ни е 90лв/дка.
  • 9 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "самуил":

    Никой чужденец не би могъл да купи българска земеделска земя ако не му я продаде собственика ,
  • 10 соросоидни кърлежи

    4 1 Отговор
    глупости и пиар..нищо няма развалят от заменките, един имот за тези години минал преминал няколко пъти от едни ръце в други..само харчене на милиони левове за дела ,който държава със сигурност ще загуби,но ще пълнят гушата на всички по веригата..адвокати и техните кантори..Как може дори и малко да имате вяра на такива фалшивки..Нямаме друга работа..отвличане на внимание от катострофално положение във всички сфери ,най вече здровоопазване и образование, а от там по веригата...защото без образовани и здрави хора всичко загива..Пример България.Само престъпници управлявали България последни 30г.са добре.