Отидете към основна версия

7 401 10

Къде попадате като кацнете (СНИМКИ)

  • летище-
  • мюнхен-
  • концепция

Летището е лицето на една държава

Летищата са първото място, на което придобивате впечатление къде сте попаднали, когато пътувате в непозната за вас държава. А знаем, че първото впечатление никога не лъже и остава траен спомен в съзнанието на човек. Кацайки на софийския аеропорт трудно човек може да усети атмосферата на България – няколко гишета за чекиране на багаж, две кафенета, един претрупат с пакетирана храна мини маркет и гишета на застрахователни компании и рент-а-кар коли. В т.нар. „стерилна зона“ (достъпът е само за пътници) не се вижда нещо по-различно. Изключение прави VIP зоната, но и тя не блести с лукс и уют.

Летището на дадена столица трябва да е нейното „лице“. Именно поради това е важно то да бъде пъстро, дори колоритно, за да грабне вниманието на чужденците. Една обиколка из второто най-натоварено летище в Германия дава идеи в какво може да се превърне софийският аеропорт, така че да привлече не само пътници, но и жители на града.

Най-важното е със слизането от самолета човек да се натъкне на нещо типично за града и страната, в която е. Това, което е избрало мюнхенското летище в случая е Viktualienmarkt. Пазарът е разположен в сърцето на баварската столица и определено е една от забележителностите на града. В случая този кът се намира в „стерилната зона“. Там пътникът може да си купи нещо вкусно за хапване, докато чака полета си.

Тези, които искат да си направят бърз шопинг трябва да внимават да не изпуснат самолета си. Причината е буквално „морето“ от безмитни магазини, в което попадат.

Мюнхенското летище е безпорно един от ключовите хъбове в Европа. Не само по вътрешни дестинации, но и по някои близки до него големи радове в съседни държави полетите са буквално през час. Един от многобройните примери е Италия. Много редовни и чартърни полети до редица италиански градове е причина на мюнхенското летище да бъде обособен италиански кът. Там могат да бъдат видени кафенета на известната марка Lavazza, пицарии и други. От това място на летището се реализират повечето полети от и до Италия.

Бизнес пътуванията заемат все по-висок дял. Развитието на високите технологии прави възможно да се работи буквално отвсякъде. За повече комфорт има обособени зони с компютри. Те се намират непосредствено преди мястото за качване в самолета. За тези, които работят с таблет или смартфон, са осигурени удобни места с възможност за зареждане на апаратурите.

Релаксът е много важна част от пътуването на всеки човек. Именно и поради това на много места из цялото летище ще видите тези специални масажни столове, на които ще ви направят бърз освежаващ масаж.

Връзката между терминалите е много бърза – посредством влакчета. Те се движат без ватман. Спирката е обезопасена с високи прозрачни прегради, каквито в най-скоро време ще видим по третата линия на столичното метро.

Интересна е концепцията по отношение на рекламите. Ръководството на мюнхенското летище е решило, че няма да печели от шарени рекламни пана окичени по терминалите. Затова няма и никъде да видите тривиалните реклами на цигари или алкохол.

Може ли да има производствена част на летище и какво чак толкова може да се произвежда като продукция на един аеропорт? Отговорът е „Да“! На летището в баварската столица произвеждат мед. Количествата са малки, но целта не е да се печели от този бизнес, а да се докаже, че въпреки близо 90-те самолета, които излитат и кацат в рамките на 1 час, районът е екологично чист.

Бирата – символът не на само на Бавария, но и на цяла Германия, също е една от стоките, които се правят на място. Марката е Aircraft и се прави и предлага в едно от заведенията на Терминал 1. 85% от произведената продукция се продава на място. 10% отиват на Терминал 2, а 5% се пласират извън територията на летището. На година се продават по 1 милион халби от половин литър.

Черешката на тортата на мюнхенското летище е VIP зоната. Попадайки там действително се чувствате като специален пътник. Попадате в едно светло и авангардно пространство с дискретно оформени затворени или открити с футуристични мебели. Може да хапнете в различни зони – на висока маса или пък да се разположете в удобните кресла.

Мястото за пушачи също е впечатляващо. Зоната е решена в бяло и кафяво. Мебелите са тапицирани с естествена кожа. На пода килимът също е от кожата на животно, а шкафовете са от естествено дърво.

Помислено е за вярващите. В малко помещение може да намерите най-ценните религиозни книги за всяка вяра. Помещението е решено в неутралния бял цвят.

Безспорно преживяването на едно от най-големите летища в Европа спокойно може да се нарече вълнуващо. Там няма да разберете кога е минало времето, но и … колко бързо сте изхарчили сума ти пари. Няма да останете гладни или жадни. А дори да не сте пътник, може да отскочите до него и просто да се забавлявате.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини