Отидете към основна версия

4 404 12

Нови инвестиции в логистиката край София

  • логистика-
  • логистичен център-
  • инвестиция-
  • софия-
  • българия

Инвестицията е на стойност 52 млн. лв.

Строителството на логистични центрове около София продължава да бъде атрактивна инвестиция. Едно от доказателствата за това е направената днес „първа копка“ на административно-логистичен комплекс на терен от 57 декара до бул. „Ботевградско шосе“. Инвестицията е на стойност 52 млн. лв. Проектът е от типа „Built to Suit and lease“ и е в съответствие с изискванията и спецификациите на бъдещ наемодател – един от най-големите дистрибутори в България и Европа. Новият център ще осигури 500 работни места. Като изпълнител на административно-логистичния център Кордеел България ангажира около 50 компании с над 300 специалисти в различни дейности в отделните етапи на строителството. Наличието на отлична пътна инфраструктура ще осигурява бързо и ритмично обслужване на логистиката.

Административно-логистичният център ще се състои от модерни складови помещения и офис сграда, които ще бъдат изградени в срок от 18 месеца. Проектът предвижда 32 000 кв.м. складови площи с капацитет от 45 000 палетоместа за съхранение. Предвидени са автоматизации в процесите по изготвяне на поръчки, както и контролирана среда за складиране, които ще завишат продуктивността и нивото на оперативните процеси, също и качеството на предлаганите услуги. Логистичният център разполага с 38 товарни рампи с нивоизравнители за обслужване на камиони и бусове. Това позволява обслужването на около 100 камиона дневно.

Офисната сграда е 4500 кв.м. и е с изцяло остъклена фасада. Високата енергийна ефективност, комбинирана с изискана визия на фасадното решение, правят сградата архитектурен акцент на целия комплекс. Съвременната отоплителна, вентилационна и климатизационна система, освен че ще осигури комфорт и благоприятен микроклимат за служителите, ще работи с екологичен хладилен агент, който е от съществено значение за грижата към природата.

Логистичната сграда е разделена на две зони – темперирана и нетемперирана, като основната разлика, е съдържанието на палетите. Темперираната заема по-голяма част от складовото пространство, като там има обособени и складове със завишени изисквания откъм пожарна безопасност.

„Когато говорим за инвестиции, обичайно се фокусираме в числата, те разбира се са важни. Но инвестициите означават и доверие. Българското правителство ще продължи да дава аргументи в България да се правят нови инвестиции, да поддържа добра макроикономическа среда, ще създава нова инфраструктура. Особено горд съм с тези инвестиции, които всеки ден създават стойност и добавят по нещо към българската икономика“, каза заместник министър-председателят - Томислав Дончев, който взе участие в церемонията по „първа копка“ .

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини