Отидете към основна версия

18 904 14

Промяна на собствеността при пустеещи жилища

  • каталуния-
  • испания-
  • пустеещи-
  • жилища-
  • закон-
  • промяна

Властите в Каталуния ще се разпореждат с имоти, които 2 години не са обитавани

Снимка: Shutterstock

Правителството на Каталуния внесе промени в закона за спешни мерки за повишаване достъпността до жилище. „Пустеещо жилище” ще е това, което остава свободно без юридическо основание в продължение на 2 години. След изтичането им имотът ще може да се обявява за продажба чрез търг. Пример за юридическо основание е смяна на местоработата, продължителна командировка, принудително преместване от по-малък към по-голям град, други варианти за принудително преместване, изселване на база съдебно решение.

В случай, че в имота живее лице, което няма документи за собственост, жилището продължава да се смята за пусто. Редица анализатори на пазара определят нормативната промяна като посегателство върху частната собственост.

Не е тайна, че наемните нива на жилищата в Каталуния, най-вече в Барселона, отчитат непрестанен ръст. Причината е силното търсене и ограниченото предлагане на имоти на пазара. Поради това местното население трудно успява да си намери жилище с цел дългосрочно наемане. През 2016 г. властите въведоха данък върху пустеещите имоти като целта беше да стимулират собствениците да ги отдават под наем. Видима юридическа неопределеност обаче не даде възможност на властите достатъчно свобода за решителни действия.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.

Свързани новини