Отидете към основна версия

3 408 5

Защо в Германия няма имотна криза

  • имот-
  • криза-
  • германия-
  • пазар

Пазарът в Германия и още някои европейски държави е много различен от българския, испанския или гръцкия. Най-вече да не пропускаме факта, че германската икономика е много силна. На имотния пазар във Федералната република трудно се спекулира, което е доказателство, че той е много по-стабилен от нашия пазар. Ако си купите недвижима собственост в Германия за сума от порядъка на няколко стотин хиляди евро, едва ли ще имате по-висока годишна доходност от 5%, а често този процент е около 3%. Но ако инвестирате повече от 2 000 000 EUR, то има всички шансове доходността да бъде над 8% годишно. „Говорим за едно друго измерение на капитала. В Германия лихвения процент на депозитите в банките е 2-3 % , а на кредитите 3-5%. Там бизнеса е стимулиран от банковата система, но и доста по-добре защитен от механизма, по който се оценяват кредитополучателите”, обяснява инж. Ирена Перфанова, президент на ФИАБЦИ-България.

Разглеждайки пазара в глобален мащаб, Азия в момента е с много по-силен имотен пазар от Европа. „Но Европа за съжаление и не излиза от имотната криза, а напротив – в някой европейски държави тя започва отново. През последните две години като че ли много ясно се разграничават силните от слабите и спекулативни икономики в Европейския съюз и това ясно проличава и в имотния сектор”, допълва инж. Перфанова.

Пазарът на имоти е част от икономиката на една държава. По време на растящ пазар точно този сегмент може да надхвърли 50% от брутния вътрешен продукт на една държава. „Това е много мощна индустрия, която е свързана с всеки един бизнес и с всяко едно семейство. Колкото е по-стабилна икономиката на страната и колкото повече произвежда и се отварят работни места, толкова и пазара на имоти е по-силен и по-стабилен”, обяснява тя.

И все пак, всеки пазар се движи по крива, която не е равномерна – има възходи и падове. Това е естествения ход на историята. Колелото трябва отново да може да се завърти, а няма как това да стане, ако не премине и през критичната си фаза. Така, че онова, което се случва в момента на световния пазар, а и на българския е част от един цялостен цикъл, който не можем да прескочим, но можем да контролираме да бъде по-плавен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини