Отидете към основна версия

61 456 48

Цените на имотите след падането на валутния борд

  • imot.bg-
  • имоти-
  • жилища-
  • цени-
  • валутен борд
Снимка: М. Богданова ©

Темата за премахването на валутния борд и влизането на България в еврозоната през последните седмици е обект на широк коментар. Анализи се правят главно от финансисти и от неколцина икономисти. Обсъждат се различни варианти. Чертаят се сценарии как преобразуването ще се отрази на икономиката като цяло, по сегменти и най-вече върху джоба на българина. Какво обаче ще стане с цените на недвижимите имоти?

„Цените на недвижимите имоти в България се обявяват в Евро от много години. От тази гледна точка пазарът е презастрахован. По-скоро външно-политически са факторите, които влияят на ценовите нива на имотите и то в глобален план, като част от тази глобалност е и финансовата сфера и политиките на банките и фондовете, които контролират разпределянето и концентрацията на капитала”, казва за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Конфликт би се появил между спестяванията в лева и един по-висок валутен курс, който би обезценил лева. „Очакваме стресът от евентуалното падане на валутния борд в изчакване за навлизане в Еврозоната да накара много хора да инвестират в недвижими имоти, а други да обърнат спестяванията си в евро. Но така или иначе бизнесът продължава да генерира левове. Заплатите се изплащат в левове, т.е. ежемесечният приход ще продължи да се движи в левове и ако и ежедневно очакваме курсът евро-лев да се променя, това ще предизвика голяма финансова несигурност до тоталната смяна на валутата”, прогнозира инж. Перфанова.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 46 гласа.

Свързани новини