Отидете към основна версия

10 440 8

По-трудно ще отдават жилища под наем

  • полша-
  • airbnb-
  • краткосрочно наемане

Рестрикциите срещу краткосрочното отдаване под наем продължават

Снимка: Shutterstock

Вълна от рестрикции залива бизнеса за краткосрочно отдаване под наем на жилища. Чехия е поредната държава, която признава, че има проблем с този бизнес. Най-вече проблеми има за имоти разположени в историческия център на Прага и съседните на него квартали. Именно това е причината местната власт да предприеме ограничителни мерки.

„Използването на жилищата за краткосрочно отдаване под наем, особено в центъра на града, води до проблеми свързани с това, че цели жилищни сгради се превръщат в неформални хотели. Живущите се сблъскват с различни проблеми, като шум, несигурност и други. За съжаление, законодателството не предлага ефективни решения за решаване на тези проблеми. Затова сме и подготвили нормативни промени за промени в четири области”, казва съветникът на кмета на Прага по законодателните въпроси, държавно управление и жилищна политика Ган Корсов Марванов.

Онлайн платформи от типа на AirBnb ще трябва да предоставят на общините информация за имотите, които се предлагат чрез тях, както и за броя на гостите, които са отседнали в тях с цел проследяване плащането на данъци.

Общинските власти ще дадат „зелена светлина” на самостоятелното законодателно регулиране на наемните услуги в апартаментите на конкретни жилищни райони. За да може собственикът да отдава под наем жилището си, той трябва да има съгласието на съседи. Подобно искане се разглежда в момента и в българския парламент. Жилищата, които се дават на краткосрочен принцип, се приравняват с хотелите по отношение съблюдаването нормите за сигурност и противопожарните изисквания.

Към днешна дата в Прага под наем на краткосрочен принцип се оферират 14 000 жилищни обекти. Близо 25% от тях са разположени в центъра на чешката столица. От 2014 г. наемните нива в града са се увеличи с близо 50%. Властите сериозно са обезпокоени от факта, че местните жители ще бъдат изтласкани от наемния пазар.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Отпадна спорен имотен текст от ключов закон

    Предложението при отдаване на жилището си под наем на краткосрочен принцип да се иска съгласие на 50% от съседите отпадна. То беше записано в променит ...
    12.02.2020
    3 683
    5
  • Строителен бум в Полша

    Общата стойност на най-големите 960 проекта, които в момента се реализират в Полша в областта на недвижимите имоти, е над 100 млрд. евро. Това е почти ...
    08.07.2019
    2 382
    1
  • Силно поскъпване на имотите в Полша

    Благодарение на високите икономически показатели и ръстът в заплатите, пазарът на жилища в Полша остава силен. Със 7.1% са се повишили цените във Варш ...
    27.05.2019
    2 965
    2