Отидете към основна версия

7 421 23

Подходящите райони за строеж на жилища

  • перфанова-
  • софия-
  • жилища-
  • строителство

Всеки голям проект трябва да има причина, за да се случи

Снимка: М. Богданова ©

Темата за развитието на София винаги е била особено актуална. След силното застрояване на южната дъга и липсата на инвеститорски апетит в района на Северната скоростна тангента, възниква въпросът къде в столицата е оптимално да бъде реализират голям (или по-малък) жилищен проект. Районите не са много, признават специалисти. Според тях е необходимо да има поне градска инициатива, за да може да бъде поставено началото на подобен процес.

„Една зона на София, която очакваме в скоро време да се развие е кв. Полигона – разположен на бул. „Цариградско шосе”, встрани от The Mall и целия бизнес център около него, търговски център „Мистър Бриколаж”, офис център „Мегапарк” и особено зоната около „София Тех Парк” и Walltopia. Емблематичният незавършен строеж с лице към бул. „Цариградско шосе” е вече в процес на превръщане в модерен бизнес център. Предстои изграждане на метростанция, която да обслужва района. А и настоящата транспортната мрежа на бул. „Цариградско шосе” е достатъчно добре развита”, коментира за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

„София Тех Парк” – една прекрасна инициатива подкрепена от Столична община, университети, НПО организации, клъстъри, научни и технологични среди. Този проект, който все още предстои да се разраства е привлякъл вече много млади образовани хора и чужденци в колективна среда, при съвременни европейски условия за бизнес. „Допълването на района с жилищна среда би създало допълнителен комфорт, особено когато това е добре планирано. Очакваме още през идната пролет появата на първата жилищна сграда до „София Тех Парк”, която ще даде началото на цял нов квартал, който от своя страна има всички предпоставки да се превърне в новия район с концентрация на млади обитатели на столицата”, допълва инж. Перфанова.

Това е един от кварталите, който има потенциал да носи добра доходност от инвестиция – налице са достъпни продажни цени, концентрация на потенциални наематели с добри и стабилни доходи. С напредъка на развитието на района ще се увеличават и социалните и обществените обекти и инициативи в него.

Пренареждането на имиджа на района около Централна гара – дълго коментирана концепция, също дава предпоставки за пренасочване на инвестиции и интереси към северната част на София, която продължава да поддържа достъпни ценови нива. Макар и в по-дългосрочен план тук също очакваме сериозно развитие, което ще окаже влияние на развитието и на съседните зони като Военна рампа и Илиянци.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини