Отидете към основна версия

11 606 7

Стъклен дворец за 3 млрд. EUR във Венеция

  • пиер карден-
  • дворец-
  • венеция

След като преди дни модният диктатор Пиер Карден влезе в новинарските сайтове с информация за екстравагантната си вила под формата на космически кораб в Кан, днес беше разпространена и информация за неговата нова идея в областта на архитектурата.

Този път адресът е Венеция, а обектът е стъклен дворец. Palais Lumière ще се състои от три кули с различна форма и височина, съединени помежду си със шест платформи. Дворецът ще има ресторанти, магазини, концертна и кинозали, а също така офиси и луксозни апартаменти с изглед към Венецианската лагуна. По предварителни разчети стойността на проекта възлиза на 3 млрд. EUR. 60-етажният комплекс ще разкрие близо 7000 нови работни места.

Проектът на Карден е символ на неговата любов към родното място. Той е роден в близост до Венеция през 1922 г. под името Петро Кардини. Бъдещият стъклен дворец обаче предизвика смесени чувства у жителите на Венеция. Според едни Palais Lumière е уникално и иновативно произведение. Друго смятат, че формата на сградата не съответства на архитектурата на града.

Основният проблем е, че дворецът ще бъде висок 245 метра, което е по-високо от кулата на площада Сан Марко. Това означава, че стъклената постройка на Карден ще промени градската визия. Много хора от местното население протестират срещу Palais Lumière и не смятат, че на Венеция й е нужен нов символ. „Айфеловата кула също първоначално на никой не се е харесвала, а днес е най-известният символ на френската столица”, припомня Родриго Базиликати, племенник на Карден и ръководител на проекта.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини