Отидете към основна версия

4 726 17

Летище „София” ще е по-иновативно (ВИДЕО)

  • sof connect-
  • летище-
  • софия-
  • договор-
  • концесия

Концесионният договор със „Соф кънект” беше подписан днес в София

Снимка: М. Богданова ©

„Летище „София” ще бъде по-иновативно и с по-голям шанс за развитие. Вярваме, че ще помогнем с инвестицията за развитието на по-добрата икономика в България“, каза представителят на консорциум SOF Connect Тиери До – компанията спечелила концесията на столичния аеропорт за следващите 35 години.

„Доказахме, че България е атрактивна страна, която може да привлича първокласни инвеститори с подписването на договора за концесия на летище София. За нас е важно летище София не просто да бъде един актив, в който да се инвестира, а да е врата на България към Европа и света“, каза министър Росен Желязков по време на официалната церемония по подписване на договора днес. „Концесионната процедура е началото, а не краят на дългия път, който предстои оттук нататък. Вярваме, че летище София наистина в лицето на SOF Connect ще намери най-доброто, което е възможно в настоящия момент. Уменията на мениджърите ще убедят българското общество, че публично-частното партньорство е добрият начин за реализиране на големи инфраструктурни проекти“, заяви транспортният министър. Той изрази увереност, че пътуващите и всички, които използват услугите на летище София ще забележат голямата разлика и ще бъдат удовлетворени независимо от предизвикателствата, които предстоят”, допълни министърът.

Първата фаза на преустройство включва преустройствата на Терминал 1 и Терминал 2. Целта е да се подобри тяхната оперативна ефективност. Фокусът ще бъде върху повишаване на удовлетвореността на пътниците. Проверката за сигурност и паспортният контрол за международните полети ще бъдат засилени с допълнителни филтри.

Терминал 2 не само ще увеличи капацитета си, но планът за развитието му ще включва нови локации на атрактивни търговски площи, подобрявайки по този начин преживяването на пътниците. Освен модернизацията на съоръженията за обслужване на пътниците на Терминал 2, търговската зона също ще бъде разширена с нови магазини, предназначени за заминаващите пътници, както и обособени места за хранене.

През първите 2 години от концесионния период консорциумът планира да преустрои Терминал 1 в съответствие с увеличаващия се пътникопоток, да повиши нивото на обслужване и удовлетвореността на пътниците.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини