Last news in Fakti

22 Юли, 2020 14:03 4 636 17

Летище „София” ще е по-иновативно (ВИДЕО)

  • sof connect-
  • летище-
  • софия-
  • договор-
  • концесия

Концесионният договор със „Соф кънект” беше подписан днес в София

Летище „София” ще е по-иновативно (ВИДЕО) - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Летище „София” ще бъде по-иновативно и с по-голям шанс за развитие. Вярваме, че ще помогнем с инвестицията за развитието на по-добрата икономика в България“, каза представителят на консорциум SOF Connect Тиери До – компанията спечелила концесията на столичния аеропорт за следващите 35 години.

„Доказахме, че България е атрактивна страна, която може да привлича първокласни инвеститори с подписването на договора за концесия на летище София. За нас е важно летище София не просто да бъде един актив, в който да се инвестира, а да е врата на България към Европа и света“, каза министър Росен Желязков по време на официалната церемония по подписване на договора днес. „Концесионната процедура е началото, а не краят на дългия път, който предстои оттук нататък. Вярваме, че летище София наистина в лицето на SOF Connect ще намери най-доброто, което е възможно в настоящия момент. Уменията на мениджърите ще убедят българското общество, че публично-частното партньорство е добрият начин за реализиране на големи инфраструктурни проекти“, заяви транспортният министър. Той изрази увереност, че пътуващите и всички, които използват услугите на летище София ще забележат голямата разлика и ще бъдат удовлетворени независимо от предизвикателствата, които предстоят”, допълни министърът.

Първата фаза на преустройство включва преустройствата на Терминал 1 и Терминал 2. Целта е да се подобри тяхната оперативна ефективност. Фокусът ще бъде върху повишаване на удовлетвореността на пътниците. Проверката за сигурност и паспортният контрол за международните полети ще бъдат засилени с допълнителни филтри.

Терминал 2 не само ще увеличи капацитета си, но планът за развитието му ще включва нови локации на атрактивни търговски площи, подобрявайки по този начин преживяването на пътниците. Освен модернизацията на съоръженията за обслужване на пътниците на Терминал 2, търговската зона също ще бъде разширена с нови магазини, предназначени за заминаващите пътници, както и обособени места за хранене.

През първите 2 години от концесионния период консорциумът планира да преустрои Терминал 1 в съответствие с увеличаващия се пътникопоток, да повиши нивото на обслужване и удовлетвореността на пътниците.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    8 1 Отговор
    С три кипариса отпред и пълен трикрилен гсрдероб с хартия... И на летището му разгонихте фамилията тотално. Сигурно не помним? Я Краси Велчев да ходи да завие болтовете на колесника пак. Дано се е научил вече...
  • 2 Уйо

    8 0 Отговор
    Да не стане като с БГА Балкан !
  • 3 Афера

    2 1 Отговор
    И кой ще пътува според тях
  • 4 Диверсант

    5 7 Отговор
    Летище София, огледалото на мутро милиционерската държава. Върнах се за първи път след 15 години. Когато заминах терминал 2 го нямаше. След безкрайно мотате успях да излезна. Информация почти нулева. Някакви малки табелки които нищо не ти говорят. Строено е последни години но едва ли има по смотано в Европа. Имам поглед върху Рим, Милано, Франкфурт, Щутгарт, Краков, Катовице, Лондон Манчестър,, Ест Мидлъндс. В 5 часа сутринта в Манчестър персонала усмихнат, може да ди бръкнат в задника за проверка, но го правят с респект и уважение. Българските милиционери вече пъшкат изморени. Имах случай когато тоя на ренгена къде гледа багажа си говореше за футбол с колега от другата пътека.. Системата за електроните паспорти работи или една или нищо. Има обаче надпис че е изградена с европейски фонд. Имам още много да пиша за летище София, но най кратко казано ОГЛЕДАЛОТО НА МУТРО МИЛИЦИОНЕРСКАТА ДЪРЖАВА
  • 5 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ИМАМЕ ЛИ ЗАЩИТНИ КЛАУЗИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО !?!?!?!???
  • 6 Ужас

    5 0 Отговор
    Реално за 2019 летище София има чиста печалба в размер на 12.6млн.лв. Една проста сметка 12.6млн.лв. * 35 години = 441млн.лв. В задачата се пита 441>306, а къде отива разликата в чекмедже? Правилно е ако за 35 години ще изкара 441млн на сегашния човеко-поток без да се инвестира, концесията да е поне за 500млн и инвестиции в подобрение за 100млн.....
  • 7 стратис

    11 0 Отговор
    Още една далаверака на Боко, може да си зяеме колкото си щем, нищо няма да се оправи.
  • 8 f11

    3 2 Отговор
    няма лошо някой да го вземе, да го разработи това летище и да го въведе в ред. Освен това тия 12 милиона лева печалба дето ги реализира са дребни за летище със 7 милиона пътници годишно и 23000 тона карго. Хубаво е че от Манчестър са имали интерес и е хубаво, че тия от Мюнхен го вземат. Мюнхен беше обявено за най-доброто летище в Европа и 5-то в света, освен това Мюнхен е хъб на Луфтханза, а те имат база в София и няма лошо като цяло да се работи с германците . Във всеки случай, щом няма да го въртят българи е добре, щото със сигурност нашите хора ще го врътнат яко.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Рошко

    2 0 Отговор
    Тоалетната ще се плаща ли?
  • 10 Super airport

    3 2 Отговор
    Проекта е прекрасен и има много голяма вероятност да се осъществи след като е в ръцете на германци. Наистина имаме нужда от реновация на летищата в София ( другите не съм ги виждал)
    и също смяна на персонала.
  • 11 УсторияАнеНямаЛошо

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "f11":

    Няма лошо летището да не немско, няма лошо камионите които карат храна от Германия да са немски, няма лошо веригите за храна, които казват на българските производители какво да правят - пак да са немски. Няма лошо немци да казват на БДЖ какво да правят и какви немски влакове да купуват. Ама с това "няма лошо" не се ли усещаме, че сме по-зле от немска провинция. Наши политици се хвалят, че Меркел ги прегръща ... като цяло само аз ли осъзнавам че сме българи и няма нужда да си казваме "няма лошо" - за да ни управлява някой друг, който 2 пъти ни е разказвал играта, защото сме му помагали ?!
  • 12 Coment

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "f11":

    Не бих казал,че няма Българско участие под прикритие. Тиквите не изпускат такава плячка
  • 13 Очевидния

    4 0 Отговор
    Всичко под наем на чужденци да храни тях. Печалбите между богатите и корумпирани, а за народа - чапатия. И разбира се, същите чужденци циврят по всички медии, че сме били бедна държава. Ограбена от световната мафия е определението.

    Коментиран от #15

  • 14 ХЛЕБАРОВ

    1 2 Отговор
    ДРЪН, ДРЪН ДРЪН, ДРЪН, КОЛКО Е ЛОШО, ДРАН, ДРЪН, КОЛКО КРАДАТ, ДРЪН, ДРЪН КОЛКО БЕШЕ ХУБАВО ПРИ БАЙ ТОШО... ДСНОУМНИТЕ И ЛЯВОТЪПИТЕ ОЯСНЯВАХА, КАК ТАКАВА КОНЦЕСИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА, КАК НИКОЙ НИКЪДЕ НЕ Е ДАВАЛ 500 МИЛИОНА ЕЙ ТАКА, КАК ТУРЦИ ЩЕЛИ ДА ВЗЕМАТ КОНЦЕСИЯТА, КАК РУСНАЦИ ЩЕЛИ ДА НИ СПРЕТНАТ НОМЕР.... ЕЕЕЕ КАКВО СТАНА, ЕДИН ОТ НАЙ ДОБРИТЕ КОНЦЕСИОНЕРИ ЗА МНОГО ДОБРИ ПАРИ И ДАВА 500 МИЛИОНА КЕШ. ААА ЧАКАЙ РАБОТАТА БИЛА, ЧЕ БОКО ТИКВАТА ГО НАПРАВИ А НЕ ХРИСТО ИВАНОВ ИЛИ КОРНЕЛКА ТЕХНОИМПЕКСОВА.
  • 15 ХЛЕБАРОВ

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Очевидния":

    ПРАВИЛНО, ПИЧ, ДА ДОЙДЕ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ И ЩЕ ОПРАВИ ВСИЧКО.
    ЩО ТРЯБВА ЧУЖДЕНЦИТЕ ДА НИ КРАДАТ, ВИЖ КОМУНЯГИТЕ КАК ХУБАВО ГО ПРАВЯТ
  • 16 Хоооо

    0 0 Отговор
    Той бат Б изкупи терените и сега ще продава на печалба :)
  • 17 Коментара

    0 0 Отговор
    Супер, хайде сега като за начало да оправят покрива, че при всеки по-сериозен дъжд конструкцията тече, същото се отнася и за подземния паркинг. Като отворих тема за подземния паркинг не е лошо да бъдат разкарани колите които висят там от над шест месеца (има и не малко такива които са там от години), нещо като "топла" връзка с метрото.... Всъщност дори няма нужда да си особено иновативен... Успех на концесионерите!