Отидете към основна версия

9 465 17

Нов вид апартаменти решават жилищната криза

  • испания-
  • барселона-
  • жилища-
  • проект-
  • стартъп

Барселона намери изход от проблема

Авторът на нов стартъп в Барселона - Haibu 4.0, смята че е намерил изход от жилищната криза в испанския град. Той представя проект, който принципно създава нов тип жилища за населението за сметка на реновирането на стари сгради. Апартаментите се наричат "пчелни пити", заради тяхната големина - дължина от 2.2 метра и ширина от 1.2 метра. В жилището има легло, маса и място за съхранение на вещите. Наемът е едва 200 EUR на месец. Самата сграда ще е със статут на общежитие.

Ръководителят на проекта Марк Олив разказва, че компанията му е подала заявка в общинския съвет на Барселона за издаване на разрешително за строителството на новия вид жилищна сграда още през юли. От там обаче са отговори, че не могат да издадат такова, тъй като "малките размери на жилищата не отговарят на изискванията за големина посочена в закона". В нормативните актове е записано, че човек не може да живее на площ под 5 кв.м.

Олив обаче е оптимист и смята, че проектът ще бъде реализиран с или без разрешението на общината. Той дава като пример Япония, където такъв тип жилища вече са реалност и са алтернатива за хора, които търсят достъпни имоти за живеене. В новия проект обаче апартаментите са предназначени за жителите на Барселона, а не за милионите туристи, които посещават ежегодно испанския град. "Целта е да помогнем на местното население да спести пари, за да могат те да се преместят след половин или една година в обикновено жилище", допълва Олив.

Да наемат жилище в "пчелните пити" ще могат само хора на възраст между 25 и 45 години, които не са подсъдими или осъждани. Също така месечният им доход не трябва да е под 450 EUR. Също така кандидатите трябва да докажат, че живеят в Барселона постоянно минимум 10 години.

В случай, че одобрените и живеещи вече в тези "пчелни пити" лица не спазват разписаните правила, те могат да бъдат изселвани.

По думите на автора на стартъп-а до момента те са получили над 800 заявки за 38-те свободни жилища.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.

Свързани новини