Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 14:43 2 508 0

Поскъпване за пръв път от 2019 година

  • барселона-
  • цени-
  • жилища-
  • испания

Имотните сделки с чужденци в Барселона отново набират скорост

Поскъпване за пръв път от 2019 година - 1
Снимка: Shutterstock

През юни 2022 г. цените на жилищните имоти в Барселона се повишиха с 1% на годишна база, за първи път от 3 години. Низходящата тенденция на цените започна през октомври 2017 г., когато регионалното правителство проведе спорен референдум за отделянето на Каталуния от Испания. Политическата нестабилност отблъсна чуждестранните инвеститори от местния пазар и търсенето на имоти от страна на последните спадна с 30%.

През 2019 г. ситуацията започна да се стабилизира, но пандемията отново доведе корекции: карантината и ограниченията за пътуване изплашиха чуждестранните купувачи, а местните жители се преместиха в предградията в търсене на по-просторни жилища.

Според кметството на Барселона през второто тримесечие на 2022 г. търсенето на чуждестранни купувачи на недвижими имоти в Барселона се е увеличило, като са сключени 598 сделки за продажба на жилища на чужденци в града. Този резултат е сравним с нивото от третото тримесечие на 2017 г. (600 транзакции).

Наемните цени през първото тримесечие на годината се увеличиха с 6,6% на годишна база след премахването на санитарните ограничения и възобновяването на туризма.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА