Отидете към основна версия

8 564 23

Съседите трябва да работят 14 години за жилище

  • сърбия-
  • жилища-
  • заплата-
  • цена-
  • изплащане

Не се очаква поевтиняване на имотите в Сърбия

Снимка: Shutterstock

Съотношението цена на жилище/средна месечна заплата в Сърбия през първата половина на текущата година е най-добро за последните 20 години. Въпреки това на гражданите на западната ни съседка са им необходими 14 години, за да си позволят жилище с разгъната застроена площ от 60 кв.м. в новострояща се сграда и то в случай, че купувачът отделя цялата си заплата за придобиване на имота. Само допреди 10 години сърбите е трябвало да се "трудят" 20 години, за да придобият имот с въпросната големина, съобщават от Фонда за развитие на икономическите науки към Университета в Белград. Средната цена на квадратен метър жилищна площ през юни 2020 г. е 1420 EUR, а заплатата - 510 EUR.

"Разбира се, данните са различни за различните градове. За покупката на жилище от 60 кв.м в Белград са необходими 15 години, докато във Врнячка Баня те са 13, а в Нови Пазар - 11", казва Александър Радивоевич, собственик на агенция за недвижими имоти.

Причината за намаляване броя на годините на работа, необходими за покупка на жилище, е по-високият ръст на средната заплата спрямо средната цена на квадратен метър жилищна площ. Средната чиста заплата в Белград за последната година и половина, бележи ръст от 21%. За нови Сад процентът е 22%, а за Крагуевац, Кралево, Вршаце, Суботица, Чачак и Ужице - на 17% За разглеждания период средните цени на жилищата отчитат незначително повишение. Дори в някои градове няма промяна, а във Вршаце дори е регистрирано поевтиняване.

Фактът, че средната заплата расте с посочените темпове, не означава, че цените на жилищата ще поевтинеят. Според анализатори, поевтиняване при жилищата не може да се очаква дори в разгара на пандемията от коронавирус. "Ипотечният пазар в момента е много благоприятен и някои банки понижиха минималното самоучастие. Издадените разрешителни за строеж на нови жилища към юни 2020 г. е с 35% по-малко спрямо юли 2019 г. И ако продължи тенденцията на намаляване обема на ново строителство на фона на ниските лихви по ипотечните заеми и ръст на средната заплата, то пазарът неизбено ще реагира и цените на жилищата ще се повишат", казва Радивоевич.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.

Свързани новини